20.7 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Poskus ropov z nožem ob Ljubljanici v centru mesta

Piše: C. R.

Danes ponoči so bili obveščeni o treh dogodkih na območju Centra Ljubljane, kjer je 35 letni osumljenec na različnih krajih ob Ljubljanici zagrozil trem oškodovancem. Z nožem v roki je od njih zahteval denar. Dva oškodovanca je tudi udaril in jih lahko telesno poškodoval. Na kraj je bilo napotenih več patrulj. Osumljenca so policisti na podlagi danega opisa prijeli in mu odvzeli prostost. Oškodovancem ni uspel odtujiti nobenih predmetov, ob postopku je bil pri njem najden in zasežen nož. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poskusa ropov in bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. Osumljenec je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete in kazniva dejanja z elementi nasilja.

Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drznih tatvinah, ki sta bili izvršeni na območju Trbovelj in Vrhnike. V obeh primerih je do sedaj neznani storilec na domu zamotili starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar. Opis storilca iz Vrhnike: moški, visok okoli 165 cm, srednje postave, oblečen v dolge modre hlače, svetle superge, na glavi športno kapo s ščitkom. Opis storilca iz Trbovelj: moški, visok okoli 165 cm, kratkih črnih las, nosil je kavbojke in temno jakno.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Vir: Policijska uprava Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine