7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Poostren nadzor za večjo varnost pešcev

V okviru poostrenih aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev ( https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/106029-s-ponedeljkom-aktivnosti-za-vecjo-varnost-pescev ), ki na območju Republike Slovenije potekajo od 5. do vključno 18. 10. 2020 , bomo na območju Policijske uprave Maribor, v torek, 6. 10. 2020, med 6. in 13. uro izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce.

Pešci,še  vedno  ostajajo  ena  izmed  varnostno  najbolj  izpostavljenih kategorij  prometnih  udeležencev.  Najpogosteje  so žrtve prometnih nesreč zaradi  neustreznega  ravnanja  voznikov  motornih  vozil, predvsem zaradi ogrožanj  pešcev  na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč,  ki  se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (npr. neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih).

Prometna  varnost pešcev se je na območju PU Maribor, v obdobju od 1. 1. do 15. 9. 2020, poslabšala glede na primerjalno obdobje leta 2019. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 54 (72) pešcev, od katerih je 1 (0) pešec umrl, 10  (7)  je  bilo  hudo  telesno  poškodovanih  in  36  (56)  lahko telesno poškodovanih.

Glavni  vzrok  prometnih nesreč z udeležbo pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti, zaradi katerega se je zgodilo največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev,  v  njih  pa so bile tudi najhujše posledice. Sledijo vzroki, ko so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev.

Varnost  pešcev  najbolj  ogrožena jesenskih, zimskih mesecih in v zgodnjih spomladanskih,  ko  so  pešci  v  večjem  obsegu  udeleženi  v prometu (med delavniki,  v  časovnih  intervalih,  ko  je vidljivost slabša in kot je že omenjeno, predvsem v naseljih).

Ker  se  zavedamo,  da  lahko  za  svojo  varnost največ storijo udeleženci cestnega prometa sami, le-tem svetujemo naslednje:

Voznikom svetujemo:
   –    upoštevajte,  da  so  na  cestah  tudi pešci, odstopite jim prednost (posebej  pozorni  bodite pred prehodi za pešce, ki niso opremljeni s svetlobnimi prometnimi znaki);
   –    hitrost  prilagodite  razmeram  in  dosledno  upoštevajte  omejitve hitrosti;
   –    na  območjih,  kjer  se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej  previdno (pred šolami, v naseljih);
   –    izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost  trka s pešcem, ki hodi ob vozišču;
   –    posebej  pozorni bodite na pešce ob pogojih slabše vidljivosti (npr. megla, zgodnji jutranji, večerni in nočni čas).

Pešcem svetujemo:
   –    poskrbite,  da  boste  v  prometu  vidni:  nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);
   –    upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za  pešce,  hodite  po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste;
   –    predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Več  o  nasvetih  za  večjo  varnost  pešcev  na  naslednji  spletni strani Policije:

https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/1138-nasveti-pecem-za-varnejo-udelebo-v-prometu-in-aktivnosti-policije
.

PU Maribor

Zadnje novice

Sorodne vsebine