11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Poostren nadzor s poudarkom na ugotavljanju kršitev nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Avtor: P.U.

Med 25. januarjem in 7. februarjem 2021, pod okriljem Agencije za varnost prometa Republike Slovenije, policisti izvajajo nacionalno preventivno akcijo ozaveščanja o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona, tako pri voznikih motornih vozil, koles kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu. Ta problematika predstavlja vse večji problem sodobne družbe, ki se odraža tudi v prometni varnosti.

Tudi za območje Policijske uprave Maribor statistični podatki o ugotovljenih kršitvah uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, potrjujejo, da je ta problematika vse večja. V letu 2020 se je število ugotovljenih tovrstnih kršitev namreč povečalo, saj so policisti ugotovili 5.292 (lani 4.862) ali 9 % več kršitev kot v letu 2019. Pri tem se večina kršitev nanaša na nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Delež kršitev nepravilne uporabe omenjenih naprav med vožnjo predstavlja 10 % (10 %) vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

V okviru omenjene akcije bodo na območju Policijske uprave Maribor poostreno nadzirali uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, ugotavljali pa bomo tudi uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. V sredo, 27. 1. 2021, bodo med 7. in 14. uro na območju celotne policijske uprave izvedli tudi poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju navedenih kršitev cestno prometnih predpisov.

Vsem udeležencem cestnega prometa svetujedo, da naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj vozilo ustavijo v skladu s cestno-prometnimi predpisi na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo. Prav tako jih pozivado k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno prometnih predpisov ter k spoštovanju vseh predpisanih ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine