9.1 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

Ponovni odvzem nevarnega psa

V zadnjem mesecu so policisti PU Koper večkrat obveščali javnost o agresivnem psu in obravnavanih dogodkih v povezavi s tem. Tudi v okoliških krajih, v medijih in na družbenih omrežjih je bilo veliko objav na to temo, zato so medijem poslali obširnejšo razlago okoliščin in včerajšnji zaključek postopkov policije.

 

Javnost so že obveščali, da je 31. 3. 2018 ob 19.45 OKC PU Koper poklical občan in naznanil, da je njegovega psa pred trgovino v Olmu napadel pes pasme pitbull terier in ga poškodoval. Lastnica je zatem s svojim psom peš zbežala po Dolinski cesti. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je imel priavitelj svojega psa mešančka pripetega na vrvici. Ko sta prišla na parkirni prostor pred trgovino, je z bližnjega travnika pritekel brez povodca in brez nagobčnika pes pasme pitbull terier in napadel njihovega psa. Psa so skušali spraviti narazen, vendar jim to ni uspelo. Ko je lastnik napadenega psa pričel klicati policijo, je lastnica napadalnega psa pobegnila. Zaradi hudih poškodb so poškodovanega psa odpeljali na Veterinarsko postajo Koper.

Lastnico psa pitbull terier so policisti izsledili v Bošamarinu. Pri pregledu dokumentacije je bilo ugotovljeno, da ima pitbull terier status nevarnega psa in ima v evidenci zabeležena dva ugriza. Skrbnici je bil predočen prekršek.
Ker je pes imel status nevarnega psa in je imel zabeležene tri ugrize, se je veterinarska inšpekcija odločila za odvzem psa lastniku. Veterinarska inšpekcija v Kopru je Policijsko postajo vodnikov službnih psov 5. 4. 2017 zaprosila za asistenco pri odvzemu psa in vodniki so dejansko 6. 4. 2018 nudili asistenco veterinarski inšpekciji, ki je lastnici psa uspešno odvzela.

Lastnica je kršila določila Zakona o zaščiti živali (ZZZiv), ker ni zagotovila fizičnega varstva nevarnega psa v skladu z drugim odstavkom 12. člena tega zakona. Izdali so ji globo v višini 200 evrov.

Psa je veterinarska inšpekcija namestila v Obalno zavetišče za zapuščene živali v Sv. Antonu. Lastnica je psa nekaj dni za tem vzela iz zavetišča in ga odpeljala nazaj domov. Prijavo o tem so 21. 4. 2018 prejeli policisti na PP Koper, ki so na podlagi znanih podatkov pričeli z obravnavo kaznivega dejanja tatvine (po 204. členu KZ-1). Da bi zbrali podobnejše informacije o dogajanju, je bilo potrebno opraviti več razgovorov, med drugimi tudi z lastnico psa.

9. maja zjutraj je občanka na PP Koper prijavila, da je bila v petek, 4. 5. 2018 popoldan, s svojim psom (mešanec) na sprehodu v vinogradih v Hrvatinih. Nenadoma je iz grmovja pritekel pes (pit-bull) in napadel ter pogrizel njenega psa. Psa je morala odpeljati na veterino, kjer so ga oskrbeli.
Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da gre za istega nevarnega psa in lastnico iz Bošamarina.

Včeraj (9. 5. 2018) sta se tako na podlagi predhodnega ustnega vabljenja zaradi zaslišanja v zvezi s preiskavo kaznivega dejanja tatvine na PP Koper 10.00 uri zglasili lastnica psa in njena mati. Pozvali so ju, naj izročita psa pasme pitbull z imenom Lord (z namenom zasega po 220. členu ZKP), kar pa sta obe odločno odklonili.

Ob 14.00 uri so policisti pred bivšim maloobmejnim prehodom Kaštelir ustavili osebni avtomobil, v katerem sta bili obe ženski in nevaren pes. Psa so nemudoma zasegli in ga odpeljali v zavetišče. Lastnica je v postopku s policisti zagrozila s samomorom, zatem pa zapustila kraj. Da se jo zavaruje, so jo policisti šli iskati in jo našli v Hrvatinih.

Še vedno je grozila s samomorom in odklanjala zdravniško pomoč, vendar so policisti kljub temu na kraj poklicali zdravnika, ki je zanjo popoldan odredil prisilno hospitalizacijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine