9.7 C
Ljubljana
torek, 21 marca, 2023

Policisti zaradi suma pranja denarja ovadili posameznika in njegovo podjetje iz slovenske Istre

Piše: C. R., STA

Koprski kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper slovenskega državljana in njegovo družbo s sedežem na območju slovenske Istre. Osumljeni je prek svoje družbe poskušal prikriti izvor za okoli pol milijona dolarjev denarja, ki je izviral iz kaznivih dejanj goljufij storjenih v tujini, je sporočila policija.

Marca zaključena preiskava je pokazala, da je denar, ki ga je osumljenec pral na območju slovenske Istre, izviral iz več kaznivih dejanj t. i. business email compromise (BEC) goljufije, storjene v tujini. S kaznivimi dejanji so bila oškodovana španska, kitajska in ameriška družba, so v sporočilu za javnost pojasnili na Policijski upravi Koper.

Preko teh goljufij je bilo na bančne račune družbe osumljenca v letih 2020 in 2021 nakazanih približno pol milijona ameriških dolarjev. “Izvor umazanega denarja je osumljenec poskušal zakriti z nakupom kripto valut bitcoin (BTC) pri eni od slovenskih kripto menjalnic ter nadaljnjim prenosom teh valut,” so pojasnili na policiji. Prenose denarja, ki so služili zakritju izvora umazanega denarja, je osumljenec prikazal kot del legalne gospodarskega poslovanja njegove družbe ter v ta namen izdelal več lažnivih računov in pogodb, so dodali.

Za usluge prikrivanja izvora denarja si je osumljeni oz. njegovo podjetje zadržal približno osem odstotkov od celotnega zneska umazanega denarja.

Na policiji so ob tem spomnili, da je za kaznivo dejanje pranja denarja predvidena kazen zapora od dveh do osem let.

Za business email compromise oziroma BEC goljufije je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, na način, da spremenijo številko bančnega računa. S tem zavedejo poslovne subjekte, da nakažejo sredstva na račune goljufov, misleč, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju, so še pojasnili na policiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine