4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 57 nujnih primerih; spletne goljufije

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  57 nujnih primerih  in  na  številko  113  prejeli  229  klicev. Obravnavali so štiri prometne  nesreče,  v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi  desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.  S  področja  kriminalitete  so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja  v  družini, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

Krški policisti prijeli tatu

Nekaj  po  11.  uri so bili policisti PP Krško obveščeni o tatvini v Straži pri  Raki,  kjer  naj bi storilec izkoristil odsotnost stanovalke, ki je za krajši  čas  zapustila  stanovanjsko  hišo.  Vstopil je v hišo in našel ter odtujil  denar.  Takoj  so se odzvali in na podlagi opisa storilca, ki je s kraja  pobegnil s kolesom, so ga policisti izsledili in prijeli. 25-letnemu osumljencu so odvzeli prostost, ga pridržali in nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

Na  območju PP Sevnica je v večernih urah nekdo vlomil v stanovanjsko hišo. Po  prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

S  parkirnega prostora na Ulici Slavka Grma v Novem mestu je med 20. in 22. uro  neznanec odtujil osebni avtomobil Renault clio grandtour, rdeče barve, registrskih oznak NM CV-934.

Spletne goljufije

V zadnjih mesecih je na območju PU Novo mesto,  kakor tudi  v ostalih delih Slovenije  ponovno  zaznanih  več  poizkusov  in dokončanih kaznivih dejanj spletnih  goljufij,  pri  čemer  se  storilec  iz  tujine  pri  elektronski komunikaciji  z  zaposlenim  v  finančnih  službah  v  gospodarskih družbah predstavi   kot  poslovni  partner  oškodovane družbe oziroma kot zastopnik (direktor) oškodovane družbe.

Pri  tem storilci uporabljajo tako identične elektronske naslove (s pomočjo spletnih  aplikacij  se  prikaže  identičen  e-mail,  kot  ga  ima poslovni partner,  dejansko  pa  ne  gre za sporočilo iz tega elektronskega naslova, ampak   z  aplikacijo  določen  naslov  e-maila,  kar  je  edino  (pogojno) preverljivo  s preveritvijo IP naslova, ki pa ni enak IP naslovu (velja pri uporabi  statične  IP  številke), ki ga uporablja poslovni partner),  kakor tudi  zelo  podobne  elektronske  naslove,  ki  pa  so  skorajda  identični originalnemu,  že  obstoječemu  elektronskemu naslovu poslovnega partnerja, vendar  se malenkostno razlikuje (pika, vezaj, ipd.).

S  takšnim  načinom  lažnega  predstavljanja  storilci v okviru elektronske komunikacije  z  zaposlenimi  v  finančnih  službah,  ki  imajo pristojnost oziroma  nadzor  nad porabo denarnih sredstev in plačilom obveznosti družb, le-te  zavedejo  oziroma  prepričajo,   da  ti  izvedejo  določene  denarne transkakcije  na  transakcijske  račune v tujini, misleč, da delajo v dobro družbe,  kjer  so  zaposleni  oziroma  da  izvršujejo  naloge,  povezane  z dejanskim poslovanjem družbe.

Zaposleni  v  finančnih službah gospodarskih družb naj bodo v prihodnje pri elektronski  komunikaciji,  predvsem  ko  se ta nanaša na plačilo sredstev, bodisi  za  poravnavo računov ali kakšne druge namene, pozorni na naslednje indice, ki bi lahko nakazovali, da bi lahko šlo za goljufijo:

– pozorni naj bodo na celoten zapis elektronskega naslova, tako imena in priimka ter domene

– pozorni naj bodo na “polomljen” slovenski jezik (besedila so najverjetneje prevedena s pomočjo spletnih prevajalnikov)

– v izvirnikih elektronskih sporočil (angl. t.i. “email headerjih”) naj preverijo, ali oseba navzven uporablja en elektronski naslov, odgovore pa prejema na drug elektronski naslov (drugo domeno),

– pozorni naj bodo na telefonske in fax št., ki jih osebe navedejo v samih elektronskih sporočilih ali pa v pripetih dokumentih (dopisi, računi itd.)

– v primeru dvoma glede resničnosti kontaktnih podatkov (el. naslov, tel. št. idr.) naj te podatke še enkrat preverijo v svojih evidencah oziroma bazah (seznami kontaktov, predhodno prejeti računi od poslovnega partnerja, predhodna elektronska korespondenca s poslovnim partnerjem), na svetovnemu spletu (imeniki, poslovni registri, spletne strani poslovnih partnerjev), predvsem pa pri že obstoječih kontaktnih osebah pri istemu poslovnemu partnerju itd.

– ob pojavu nove številke transakcijskih računov (IBAN), ki naj bi jih navedel že obstoječi poslovni partner  za bodoča plačila obveznosti in jih družbe še nimajo zavedene v svojih bazah, naj zaposleni v finančnih službah, še preden na takšne transakcijske račune nakažejo denarna sredstva, preverijo pri več že obstoječih kontaktnih osebah pri  dotičnem poslovnemu partnerju itd.

Nezakoniti prehodi držane meje

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju  Bojancev,  Zapudja  (PP Črnomelj), Dobove (PP Brežice) in Lašč (PP Dolenjske  Toplice)  izsledili  in  prijeli  devet tujcev, ki so nezakonito prestopili  državno  mejo.  Policijski  postopki z državljanom Pakistana in osmimi državljani Maroka še niso zaključeni.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

Zadnje novice

Sorodne vsebine