28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Policisti Policijske uprave Kranj in PZS opozarjata planince na previdnost v gorah

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

 

   –           4 obvestila o prometnih nesrečah, od tega za 2 s telesnimi poškodbami;

   –           4 prijave o kršitvah predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 2 v zasebnem prostoru;

   –           s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

   –           Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so bila zasežena tri vozila.

Dogodki:

   –           V Zmincu so policisti danes ponoči obravnavali povoženje divjadi.

Opozorila gore:

   –           Zaradi poškodovanih varoval je zaprta Hanzova pot na Malo Mojstrovko, zaradi obnov pa bodo med 16. in 25. julijem zaprte tudi nekatere druge planinske poti. Več si lahko preberete tukaj!

      Planince opozarjamo na previdnost v gorah in jim želimo bolj varen vikend, kot je bil prejšnji, ko je helikopter reševal kar osemkrat. V določenih nesrečah so poleg tega samostojno reševale tudi gorske reševalne službe. Problematična je uporaba brezpotij, utrujenost predvsem pri sestopih (posledično padci in zdrsi), bolezenskega stanja in padajoče kamenje. To so dejavniki, ki so bili v zadnjem obdobju največkrat razlog za reševanja.

Prometne nesreče

Gorenjski  policisti  so včeraj obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Obakrat gre za udeležbo kolesarjev. V enem primeru je bila kolesarka samoudeležena. V drugem primeru, ki so ga prometni policisti včeraj  zvečer  obravnavali  v  krožišču  v Šenčurju, pa sta bila udeležena voznik  osebnega avtomobila in kolesar. O obeh nesrečah policisti še vodijo postopke.

Naraščajoč  trend  nesreč  kolesarjev se ne umirja. Kolesarje pozivamo, naj bolj  spremljajo  dogajanje  v  prometu  in  ravnanja  voznikov. Za njihovo varnost  je to zelo pomembno. Vozniki pa naj pazijo predvsem, da kolesarjev ne  bodo  spregledali.  Največ  nesreč  s krivdo kolesarjev se zgodi zaradi neprilagojene  hitrosti ter nepravilne strani in smeri vožnje, kadar gre za krivdo voznikov, pa so nesreče pretežno povezane z izsiljevanjem prednosti.

Vozil  za  reševalnim  vozilom

Gorenjski  prometni  policisti  so  včeraj obravnavali  voznika, ki je sledil reševalnemu vozilu na nujni vožnji in ga vmes  tudi enkrat prehitel. Nedovoljeno početje se je dogajalo na avtocesti med  Hrušico in Lipcami. Policisti so voznika na podlagi prijave zdravniške službe  po  dogodku  hitro  izsledili  in  ga  obravnavajo  v  prekrškovnem postopku.  Prepovedano  se  je  priključiti  vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo  ali vozilu v spremstvu ali jih prehiteti. »Zasledovanje« je tudi nevarno.  Opozarjamo,  da že sama nujna vožnja zahteva veliko previdnost in je  tudi  nespodobno  in  neprimerno,  da  bi takega voznika kdo še dodatno obremenjeval  s  povsem  nepotrebnimi  manevri. Reševalno vozilo je bilo na nujni vožnji zaradi resnega bolezenskega stanja pri osebi.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine