0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Policisti odkrili storilce dveh ropov, eden je še na begu

Policisti so uspešno preiskali oborožena ropa bank, ki sta se zgodila aprila v Straži pri Novem mestu in Vipavi. Kaznivih dejanj so osumljeni trije državljani BiH, ki so v Sloveniji načrtovali še vsaj en rop. Dva so že prijeli, tretji pa je še na begu in ga bodo iskali z mednarodno tiralico.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja kriminalistične policije na Policijski uprave Novo mesto France Božičnik, sta 11. aprila dopoldne zamaskirana roparja vstopila v poslovalnico NLB v Straži pri Novem mestu. Eden od njiju je v zaposlene uperil pištolo in od njih zahteval denar. Medtem ko mu ga je uslužbenka izročala, je drugi ropar izmenično uperjal orožje v zaposlene in stranke. Po nekaj minutah sta z 8300 evri zapustila banko, v bližini ju je z avtomobilom počakal tretji osumljenec. Vsi trije so se odpeljali proti Ivančni Gorici.

Policija je nemudoma začela izvajati ukrepe za izsleditev storilcev, na pomoč je priletel policijski helikopter, obveščene so bile sosednje policijske uprave. V preiskavi so ugotovili, da sta dva izmed osumljencev nekaj dni pred ropom pripotovala z avtobusom v Ljubljano, kjer sta najela vozilo. To vozilo so osumljenci uporabili v ropu, nato pa ga še isti dan vrnili in z avtobusom zapustili Slovenijo.

Pri preiskavi kaznivega dejanj so ugotovili, da so osumljenci načrtovali izvedbo še enega ropa, in sicer bančne poslovalnice v okolici Trebnjega. Kot je še pojasnil Božičnik, so v fazi preiskave prosili javnost za pomoč pri identifikaciji storilcev, podatki, ki so jih pridobili, pa so jim pomagali, da so bili pri preiskavi uspešnejši.

Drugi rop se je zgodil 30. aprila v Vipavi, ko sta zamaskirana osumljenca s pištolo in kladivom vstopila v bančno poslovalnico, kjer tedaj ni bilo strank, je pojasnil vodja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marino Pangos. Od zaposlenih sta v tujem jeziku zahtevala gotovino ter s 14.000 evri peš zbežala. V bližini ju je čakal tretji osumljenec in ju odpeljal v bližnji gozd.

Tam sta skrila vse predmete, ki sta jih uporabila v ropu, voznik pa je medtem z vozila snel ukradene registrske tablice in se mirno odpeljal v Ljubljano. Zvečer je voznik roparja prišel iskat in ju odpeljal v Ljubljano, kjer so prenočili, naslednje jutro pa zapustili Slovenijo, je še pojasnil Pangos.

V preiskavi so policisti ugotovili, da gre za državljane Bosne in Hercegovine, stare 24, 26 in 28 let. Konec maja so se ponovno vrnili v Slovenijo ter pripravljali nov rop oziroma iskali primerne bančne institucije. 31. maja so 24- in 28-letniku odvzeli prostost, 2. junija pa ju privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor, je povedal Pangos. Tretjega storilca pa še niso prijeli in je zoper njega razpisano iskanje, izdali bodo tudi mednarodno tiralico.

Aleš Kegljevič iz sektorja splošne kriminalitete pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da je v Sloveniji manj oboroženih ropov kot v drugih državah pa tudi odstotek preiskanosti je visok. Praviloma je višji od 70 odstotkov, v nekaterih letih celo stoodstoten, je dodal.

V Sloveniji je bilo sicer nekaj več oboroženih ropov finančnih institucij v letih 2013 in 2014, nato pa je število ropov padlo. To Kegljevič pripisuje izboljšavam tehničnega in fizičnega varovanja ter samega poslovanja z gotovino v finančnih institucijah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine