26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Policisti in redarji nad vinjene voznike

Slovenski policisti so se ta teden pridružili nacionalni preventivni akciji Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa in v kateri poleg Policije sodelujejo še Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje ter nevladne organizacije.

Akcija bo potekala do 11. novembra. V tem času bodo policisti in občinski redarji pri voznikih preverjali njihovo psihofizično stanje, obenem pa izvajali tudi številne preventivne aktivnosti.Glavni namen akcije je namreč opozoriti, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu, ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu.

Na območju Policijske uprave Koper so letos obravnavali 1015 prometnih nesreč, v katerih je bilo 123 povzročiteljev pod vplivom alkohola, in sicer s povprečno stopnjo alkoholiziranosti 1,53 g/kg (delež alkoholiziranih 11,32). Letos je nekoliko višji odstotek alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč kot lani (lani 10.35 %).

Policisti so odredili 11.879 alkotestov, od tega je bilo 685 pozitivnih, 25 oseb pa je preizkus odklonilo. Odredili so tudi 239 hitrih testov (sum na vožnjo pod vplivom mamil), od teh je bilo 111 pozitivnih, 22 pa je bilo odklonitev. Odrejenih je bilo še 332 strokovnih pregledov, od katerih je bilo 40 pozitivnih in 91 odklonitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine