9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Policisti in gorski reševalci na območju Kranjske gore iskali Američanko, ki je izgubila stik s Čehinjo

Gorenjski operativno komunikacijski center je v preteklih 24 urah sprejel pet obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo, štiri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.

 

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli dve vozili.

Prijeta osumljenka drzne tatine

Policisti so včeraj opoldan na Bledu obravnavali prijavo drzne tatvine. Neznana oseba je med sprehodom iz nahrbtnika slovenskemu državljanu odtujila denarnico s karticami in pripadajočo PIN kodo. Po dejanju je bila kreditna kartica oškodovanca najprej uspešno uporabljena v trgovini z oblačili. Kasneje je storilka za večji znesek poskušala opraviti še nakupe za večji znesek.

Gre za vrsto tatvine, ki jih običajno izvršujejo tujci in največkrat ženske storilke, ki se priključijo turistom in na njihovo škodo med hojo izvršujejo tatvine iz nahrbtnikov, opasnih torbic in podobno.

Blejski policisti so v povezavi z dejanjem z zelo intenzivnim delom popoldan že izsledili dve osebi. Obe sta državljanki Hrvaške. Eno od njiju bodo za dejanje kazensko ovadili, včeraj pa so jo tudi že zaslišali.

Skušal se je znebiti gradbenega materiala

Izsleden, ko se je poskušal znebiti gradbenega materiala. Kranjski policisti so včeraj po prijavi občana na območju kanjona Kokre v Kranju obravnavali moškega, ki se je na območju poskušal znebiti gradbenega materiala (deske, opeke). Med početjem je rahlo poškodoval tudi eno sprehajalko in ogrozil prijavitelja. Moškega so policisti izsledili in ga obravnavajo zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Zaradi odlaganja odpadkov bodo policisti seznanili pristojno inšpekcijsko službo.

Nepotrebna panika na gori! Iskali Američanko!

Policisti in gorski reševalci so včeraj v gorah na območju Kranjske Gore več ur iskali ameriško državljanko, ki ni prispela na dogovorjeno mesto. V gorah je bila s tujo kolegico, državljanko Češke, s katero ste se med vzpenjanjem proti Jalovški škrbini razšli, ker je bila Čehinja  bolje pripravljena od Američanke in je zato odšla naprej. Ker Američanke v razumnem času ni bilo na dogovorjenem razpotju se je Čehinja po isti poti začela vračati nazaj in jo iskala, vendar je ni našla. V Tamarju je okoli 14. ure prijavila izginotje. Telefon Američanke ni bil dosegljiv.

Policija je takoj sprožila iskalno akcijo s helikopterjem in gorskimi reševalci. Policisti so preverjali planinske postojanke in med planinci iskali informacije, če jo je kdo videl, policijski helikopter je večje in zahtevno območje pregledoval iz zraka, gorski reševalci pa so jo iskali na več različnih poteh in preverjali vpisne knjige na vrhovih.

Sledi o Američanki ni bilo, vse do okoli 19. ure zvečer, ko je policiste poklicala oskrbnica Zavetišča pod Špičkom v Julijcih in sporočila, da se je pogrešana zglasila v koči.

Policisti so z njo že opravili razgovor in ugotovili, da sta bili planinki slabo dogovorjeni, kam sploh gresta. Zato sta šli na enem od razpotij vsaka v svojo smer in se razumljivo zgrešili. Američanka poti ni poznala, med tavanjem po območju pa je do zavetišča zvečer prišla čisto po srečnem naključju.

Telefon ti ne pomaga, če ne moreš klicati!

Taka dejanja planincev povzročijo vihar aktivnosti, vsako izginotje v gorah pa je obravnavano pod predpostavko, da se je nekomu nekaj resnega zgodilo. Aktivnosti so zelo zahtevne. Zato ponovno  opozarjamo na premišljena dejanja v gorah in več razuma med planinci.

Če ne veš kam greš, ne hodi tja ali pa si zagotovi pomoč gorskih vodnikov. Če hodiš v dvoje, hodi skupaj in se prilagajaj slabšemu. Telefon v gorah ti ne pomaga, če ne moreš klicati. Brezžičnega omrežja v gorah ni, razen morda na nekaterih planinskih postojankah. Vse to in še več so samo osnove. Upoštevajte jih! Apeliramo tudi na stanodajalce in ostale, ki dajejo nasvete tujcem.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine