9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Policisti gorske policijske enote: Na območju Komarče umrla 45-letna nizozemska državljanka

Policisti gorske policijske enote so z bohinjskimi gorskimi reševalci danes opravili ogled kraja nesreče na območju Komarče, kjer je včeraj zvečer umrla 45-letna nizozemska državljanka.

 

Okoliščine kažejo, da je med vračanjem čez Komarčo proti Koči pri Savici na višini okoli 800 metrov planinka zdrsnila in padla s poti na zelo strmo pobočje z višjim skalnim skokom. Zaradi poškodb je umrla na kraju. Z mesta nesreče jo je odpeljal vojaški helikopter. Bila je ustrezno opremljena. Pot je bila suha in zelo polzi zaradi kombinacija zemlje in kamenja.

V ogledu kraja so bile ugotovljene še določene nevarnosti, ki sicer niso v povezavi s samo nesrečo, kažejo pa na to, da je pot čez Komarčo zelo nevarna. Na nekaterih delih čez pot visi drevje, na vsaj enem izpostavljenem in spolzkem mestu se kovinski klin v skali premika in je jeklenica zato nestabilna, iz poti pa ponekod stojijo tudi nizki kovinski deli (palica, ostanki lesenih ojačitev), ki jih, če kdo ni pozoren, lahko spregleda in hudo pade. Potrebna je velika previdnost in počasna hoja.

Po opravljenih aktivnostih je bil do kraja nesreče opravljen še razgovor s 17. planinci, med katerimi jih 12 ni imelo ustrezne opreme (superge, nizki čevlji, celo sandali-zaprti). Predlagano jim je bilo, naj poti ne nadaljujejo. Vsaj deset se jih je odločilo, da se zato vrnejo proti izhodišču.

“Ponovno opozarjamo na veliko previdnost v gorah in ustrezna ravnanja. Enako kot na cesti, so tudi tukaj pomembne malenkosti, ki lahko na tako izpostavljenem terenu, kot so gore, predstavljajo tanko mejo med življenjem in smrtjo,” sporočajo policisti gorske policijske postaje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine