0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Policijski odziv na neprijavljen protest anarhistov pred tovarno Rog

Piše: C. R.

Včeraj, je na Trubarjevi cesti v Ljubljani potekala prireditev ob odprtju Centra Rog, kjer so se okoli 18. ure pričeli zbirati udeleženci neprijavljenega javnega shoda. Organizator prireditve v Centru Rog je z varnostno službo zagotavljal red v objektu, Policija pa je skladno z Zakonom o javnih zbiranjih izvajala naloge varovanja neprijavljenega shoda pred stavbo. Na kraju se je sprva zbralo nekaj deset udeležencev in shod je potekal mirno. Kasneje se je število udeležencev shoda povečalo na nekaj sto ljudi, ki so hodili okoli objekta, pri tem pa so v objekt metali barvo in različne predmete. Objekt Centra Rog so porisali tudi z grafiti. Nekaj pred 19. uro pa so udeleženci shoda poskušali nasilno vstopiti v notranjost objekta, kar so jim preprečili varnostniki varnostne službe, ki je varovala objekt med prireditvijo. Zaradi pritiska množice je vodja varovanja zaprosil za pomoč policijo, saj niso več uspeli obvladovati množice.

Policisti, ki so bili prisotni na kraju so se zaradi vzpostavitve javnega reda in miru, varovanja premoženja ter zagotovitve varnosti udeležencev na prireditvi v stavbi, postavili pred vhod objekta in tako preprečevali nasilni vdor udeležencev shoda v stavbo. Policisti so udeležence shoda ves čas pozivali, naj upoštevajo ukaze in prenehajo s kršitvami, saj bodo v nasprotnem primeru uporabljena prisilna sredstva. Množica tega ni upoštevala, ampak je pričela še močneje potiskati policiste ob stekleno steno objekta. Ker drugače ni bilo mogoče vzpostaviti javnega reda so bili na kraj napoteni tudi policisti posebne policijske enote, ki so se postavili med objekt in udeležence shoda s telesno silo pričeli odrivati, ti pa ukazov policistov še vedno niso upoštevali.

Policisti so uspeli odriniti protestnike od stavbe in s tem preprečiti pritisk na policiste. Kmalu zatem so bili policisti obveščeni, da sta tik ob objektu zagorela dva večja zabojnika za papir. Gasilci so požar pogasili, policisti pa bodo tekom današnjega dne nadaljevali z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Okoli 20.30, sta policista na Trubarjevi ulici pristopila do moškega, ki je pred tem vrgel pločevinko v policiste in z njim želela opraviti postopek ugotavljanja identitete, pri čemer pa moški ni želel sodelovati in ni izročil osebnega dokumenta na vpogled. V postopek se je ob tem vmešal še drug moški in pozval tudi druge udeležence shoda na kraj. Zaradi zagotovitve varnosti postopka so policisti posebne policijske enote morali uporabiti prisilna sredstva (telesno silo, palico, psa, plinski razpršilec in sredstva za vezanje in vklepanje), saj osebe kljub neprestanim pozivanjem, da z oviranjem in ogrožanjem policijskega postopka prenehajo, tega niso upoštevale.

Policisti so ukrepe varovanja ves čas stopnjevali glede na spreminjajoče se varnostne razmere in uporabljali prisilna sredstva po načelu nujnosti in sorazmernosti z namenom vzpostavitve javnega reda in miru in odvrnitve napadov na njih.

Po vzpostavitvi javnega reda in miru sta bili dve osebi privedeni na policijsko postajo, saj drugače ni bilo mogoče ugotoviti njune identitete. Oba sta bila takoj po končanem postopku izpuščena, izdana pa sta jima bila plačilna naloga. Še ena oseba pa je bila zaradi kršitve javnega reda in miru pridržana po 109. členu Zakona o prekrških. Tej osebi je bila na kraju nudena tudi zdravniška pomoč zaradi slabega počutja, po pridobljeni zdravniški oceni je bila oseba sposobna za pridržanje, zaradi česar so jo policisti odpeljali v prostore Centra za pridržanje.

Po zaključenem varovanju, nekaj po 22. uri, so policisti ugotovili, da so med varovanjem shoda neznani storilci z grafiti poškodovali dve službeni vozili policije. Zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari še poteka. Ugotovljeno je bilo tudi, da so udeleženci neprijavljenega shoda narisali grafite na stavbo Centra Rog in ga s tem poškodovali, prav tako pa so risali grafite tudi po sosednjih stavbah in poškodovali reklamne vitrine. Tudi v tem primeru policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Po doslej zbranih obvestilih skupna škoda poškodovanj, ki so jih policisti že obravnavali, presega 30.000 evrov.

Policisti zbirajo obvestila v zvezi neprijavljenega javnega shoda, poteka pa tudi preverjanje okoliščin policijskih postopkov in zbiranje informacij o morebitnih dodatnih kaznivih ravnanjih. V primeru ugotovitve kaznivih ravnanj bomo ustrezno ukrepali. Po doslej znanih podatkih v dogodku ni bi nihče poškodovan, je pa ena oseba zaradi uporabe plinskega razpršilca sama iskala zdravniško pomoč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine