8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Policijo veliko bolj skrbijo vaške straže kot pa migranti

Piše: C. R. 

V teh dneh se v javnosti in na spletu pogosto pojavljajo razni intervjuji v katerih nastopajo posamezniki, ki komunicirajo skrb za javno varnost in aktivnosti za zagotavljanje reda, je sporočila PU Ljubljana.

Posnetke dejanj te skupine še vedno preiskujemo v smeri ugotavljanja in potrjevanja elementov za  sum, da so storjena  uradno pregonljiva kazniva ravnanja z elementi Javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu KZ-1 in po Zakonu o varstvu javnega reda in miru. Prijave domnevne žrtve do sedaj še nismo prejeli, smo pa že ugotovili identiteto nekaterih članov omenjene skupine, so še sporočili.

Preostanek izjave objavljamo v celoti:

Radi bi opozorili, da t.i. »vaške straže«, varde ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj pa se, ko so prepoznani elementi kaznivih ravnanj, obravnava strožje.

Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo in zbuja strah in nelagodje predvsem pri lokalnemu prebivalstvu, škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in zbuja nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona pri potencialnih žrtvah kaznivih ravnanj.

Prav iz tega razloga v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju… njihovo delovanje pa skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Enako izvajamo tudi v tem konkretnem primeru.

Pomembno je poudariti, da je Ljubljana varno mesto. Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu za okoli 8%  manjše kot leto poprej in stanje kriminalitete se ne povečuje kot se želi v javnosti prikazati. Na povečane oz. spremenjene  trende kriminalitete v policiji takoj odreagiramo z metodami dela kot so poostreni nadzori, ciljno usmerjeno delo, okrepimo sodelovanje z lokalno skupnostjo, mestnim redarstvom, tožilstvom in drugimi partnerji pri zagotavljanju varnosti v državi.

S tem razlogom  smo na PU Ljubljana poleg vseh rednih oblik dela ustanovili posebno delovno skupino policistov s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu predvsem za preprečevanje in obravnavo t.i. splošne kriminalitete. Policiste delovne skupine na kriminalna žarišča usmerjamo na podlagi izdelanih analiz in ob sprotnem spremljanju gibanja kriminalitete. S tem  uspešno preiskujemo predvsem ti. ulično (ropi, drzne tatvine, prodaja drog..) in drugo premoženjsko kriminaliteto.

Na Policijski upravi Ljubljana se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in koncentracijo prosilcev za mednarodno zaščito v lokalnih okoljih. V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec…,  zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja oz. jih hitreje in uspešneje preiskujemo. Prav tako posebna organizacijska enota in delovna skupina analizira, načrtuje in izvaja ciljno usmerjene naloge povezane z obravnavo sprovajalcev in z t.i. izravnalnimi ukrepi. Mednarodno policijsko sodelovanje je okrepljeno ravno z namenom izmenjave podatkov o morebitnih varnostnih tveganjih in slovenska policija operativno zanimive podatke tako zagotavlja kot koristi za izvajanje ustreznih ukrepov.

Kazalniki varnosti, kot tudi prilagojene metode dela zagotavljajo, da ni razlogov za kakršnekoli organiziranje t.i.  »vaških straž, SOS skupin«. Se pa zavedamo pomembnosti tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Aktivno sodelujemo v lokalnih iniciativah, v varnostnem svetu občin ter z Uradom za oskrbo in integracijo.  

V policiji zato podpiramo, samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj in neobičajnega dogajanja v njihovi bližini in tesno sodelovanje s policijo. Občane pozivamo, da o zaznavi takšnih ravnanj in oseb, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali pokličejo anonimno na št. 080 1200.

Ob koncu izjave bi se zahvalili občanom, ki so nam že do sedaj pomagali pri identifikaciji skupin, ki so s svojim videzom zbujali vtis, da bodo izvrševali nasilna dejanja,  s tem zbujali strah in vznemirjenost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine