13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Policija v času omejitev zaradi epidemije zaznava manj kaznivih dejanj

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ljudje več časa preživijo doma. To je po ocenah policije razlog, da so v začetku tega obdobja zaznali manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani. Upadlo je predvsem število velikih tatvin in vlomov, manj je tudi ropov. V marcu so obravnavali tudi manj nasilja v družini kot februarja.

Policija tudi v aktualnih razmerah izvaja vse naloge na področju odkrivanja in preiskovanja kriminalitete. “Kljub upadu števila nekaterih vrst kaznivih dejanj stalno spremljamo gibanje kriminalitete, da se bomo lahko pravočasno in ustrezno odzvali na morebiten porast kaznivih dejanj ali na morebitne nove pojavne oblike,” so za STA navedli na policiji.

Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj v Sloveniji je letos do 22. marca po njihovih pojasnilih primerljivo s številom kaznivih dejanj v enakem obdobju lani. “K spremembi števila kaznivih dejanj lahko vplivajo različni dejavniki, stanje pa se praviloma uravnoteži v drugi polovici leta, ko stanje kriminalitete dobi bolj jasno sliko,” so dodali.

Pri vseh obravnavanih kaznivih dejanjih največji delež predstavlja premoženjska kriminaliteta (od 60 do 65 odstotkov), ki med drugim zajema tatvine, avtomobilsko kriminaliteto, požige in goljufije. Ob upoštevanju trenutnih razmer, ki so bile zaradi epidemije novega koronavirusa uveljavljene 16. marca, stanje na področju premoženjske kriminalitete v obdobju od 16. do 22. marca bistveno ne odstopa od prvega tromesečja leta 2020.

A je na področju premoženjske kriminalitete v omenjenem tednu viden upad velikih tatvin oziroma vlomov, in sicer za skoraj 45 odstotkov glede na enako obdobje v 2019. Policisti ocenjujejo, da k upadu vlomov pripomore tudi to, da se stanovalci zadržujejo doma. Manj je tudi ropov, roparskih tatvin ter nekaterih drugih premoženjskih kaznivih dejanj, kjer ima storilec stik z oškodovancem. V porastu pa so kazniva dejanja tatvine, in sicer za 37 odstotkov.

Od 16. do 22. marca je policija obravnavala 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z enakim obdobjem v letu 2019. Vendar pa je v marcu letos policija obravnavala četrtino manj kaznivih dejanj nasilja v družini kot v februarju.

Manj kršitev pa obravnavajo tudi na področju javnega reda in miru. Število vseh kršitev s področja javnega reda je bilo februarja in marca letos primerjavi z februarjem in marcem 2019 v upadu, predvsem pa marca 2020 v upadu v primerjavi z marcem 2019.

Ugotavljajo, da je zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa manj prekrškov na javnih krajih, javnih prostorih, lokalih, prireditvah in shodih. Ob tem policisti preverjajo še kršitve odlokov o zaprtju lokalov in organiziranju prireditev ter prepoved gibanja in zadrževanja v skupinah na javnih krajih.

Spremembe trendov pri obravnavi dogodkov in kršitev javnega reda in miru pripisujejo upoštevanju trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije. Ocenjujejo, da zaenkrat ljudje tovrstnega stanja ne izkoriščajo za prekrške.

Policisti poostreno nadzirajo izvajanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in v primerih, ko zaznajo kršitve zakona o nalezljivih boleznih, ugotovitve posredujejo zdravstvenemu inšpektoratu. Na kraju policisti tudi odrejajo ukrepe iz vladnih odlokov, kar v večini primerov ljudje v postopkih tudi upoštevajo.

Glede na najhujše posledice prometnih nesreč so ocenili, da je trenutno stanje boljše kot pa v enakem obdobju lanskega leta. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah namreč umrlo 14 ljudi, lani je v tem obdobju pa 25 oseb.

Ob tem so policisti ponovno pozvali k samozaščitnemu ravnanju. Na svoji spletni strani so med drugim zbrali priporočila, kako naj podjetniki zaščitijo poslovne prostore. V družinskem okolju pa pozivajo k strpnosti, razumevanju in ničelni toleranci do nasilja. Vse, ki zaznavajo nasilje, pa prosijo, naj to prijavijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine