2.9 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Policija razkriva: Protestniki z laserskim žarkom napadli pilota policijskega helikopterja!

Piše: C. R.

Policijska uprava Ljubljana je sporočila dodatne informacije o ukrepih policije na neprijavljenem protestnem shodu v Ljubljani.

Policisti so v okviru varovanja do sedaj zaznali 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje), eno kršitev Zakona o osebni izkaznici, eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni osebi je bil zasežen solzivec, prav tako sta bili zaznani dve kršitvi cestno prometnih predpisov in eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Do sedaj je bilo zaznanih osem kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke. V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic.

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene.

“Na splošno pojasnjujemo, da so bila za zagotovitev javnega reda uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse,” so sporočili iz PU Ljubljana.

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. O poškodbah protestnikov do sedaj nismo seznanjeni. Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.

“Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in bomo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo,” so sporočili.

Na željo nekaterih medijev vam pošiljamo še dodatna pojasnila glede problematike uporabe laserjev in njihovega vpliva na zračni promet:

Osvetljevanje letal in helikopterjev je konstanten problem že vrsto let. Nemalokrat se izkaže, da so upravljalci laserjev mladoletne osebe, ki so jim starši kupili laser kot igračo, verjetno pa se tudi odrasli uporabniki ne zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini. Ker se žarek razprši po celotni kabini lahko to privede v skrajnem primeru tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala, ter posledično strmoglavljenje zrakoplova.

V primeru osvetlitve z laserjem na protestih v Ljubljani obstaja sum, da je bilo osvetljevanje policijskega helikopterja namerno dejanje preprečitve opravljanja uradne policijske naloge ob kršitvah javnega reda na protestih in ne naključno rabo laserja.

Laserski žarek pa lahko na vidu pilota pusti trajne posledice. Pilot, ki je bil poškodovan je bil napoten na specialistični pregled vida. V primeru, da je njegov vid prizadet, lahko sledi izguba zdravniškega spričevala, potrebnega za letenje. Naši piloti s policijskimi helikopterji opravljajo tako policijske naloge, kot tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnice, zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje.

Vir: Policijska uprava Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine