17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Policija prijela Bolgara, ki sta vlamljala v bankomate

Pretekli vikend so policisti Policijske postaje Medvode na Celovški cesti v Šentvidu (Ljubljana) prijeli dva državljana Bolgarije, ki sta na območju celotne Slovenije sistematično izvrševala vlome v bankomate na način t. i. CASHTRAPPING-a. Gre za napade na bankomate s pomočjo ustreznega orodja. V teh primerih storilci z omenjenim predmetov poškodujejo vratca bankomata in s silo odtujijo gotovino.

 

Nadaljnji   postopek   so   prevzeli   kriminalisti SKP PU Ljubljana in osumljencema odredili pridržanje, izvedli so preiskavo osebnega vozila, ki sta   ga   uporabljala   v času izvrševanja kaznivih dejanj z namenom zagotavljanja dokazov za nadaljnji kazenski postopek. Zasegli so jima več plačilnih kartic, namenjenih za nadaljnjo kriminalno dejavnost, različne predmete, ki sta jih uporabljala pri vlamljanju v bankomate ter okoli 120 bankovcev po 50 EUROV. Po izvedenem predkazenskem postopku sta bila privedena pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je po zaslišanju zanju odredil pripor.

»Naj poudarim, da sta osumljenca povratnika, saj sta bila že večkrat obravnavana za različna premoženjska kazniva dejanja tako v Sloveniji kot tudi v več drugih državah. Preko Mednarodnega policijskega sodelovanja smo o kaznivih dejanjih obvestili tudi vse države članice EUROPOL-a, v katerih bi osumljena v tem obdobju lahko izvrševala istovrstna kazniva dejanja,« so sporočili iz policije.

V konkretnem primeru je protipravna premoženjska korist razmeroma majhna, vendar   sta bila zaradi usklajenega delovanja več enot policije in procesnega centra BANKART storilca hitro prijeta ter zasežene kartice in druga sredstva za nadaljnjo kriminalno dejavnost. V nasprotnem primeru bi lahko bilo oškodovanje tako v RS kot tudi v tujini veliko večje. Zaradi izvršitve vsaj štirih kaznivih dejanj Velike tatvine jima grozi do pet let zapora.

V letu 2017 smo v Sloveniji zabeležili 98 tovrstnih napadov, v letu 2018 pa smo obravnavali 39 tovrstnih napadov. V letošnjem letu so bili to prvi štirje napadi.

Policija vsem uporabnikom bankomatov svetuje:

– Pred dvigom preverite režo za izdajo gotovine – reža mora biti prosto dostopna, pri čemer se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža manipulirana z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani.

– V kolikor bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, preverite stanje na vašem računu – v primeru stornirane transakcije stanje na računu ostane nespremenjeno, lahko ponovno poskusite z dvigom.

–   V primeru, da je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal denarja – pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani vaše plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu.

– Bodite pozorni na morebitne neznance v bližini – storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z namenom zapustitve kraja poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje.

– V kolikor na bankomatu odkrijete omenjeno nameščeno letev ali če sumite, da je na bankomat manipuliran na omenjen način, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00

Zadnje novice

Sorodne vsebine