6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Policija preiskala goljufije pri obljubljeni preprodaji vozil

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične policije Policijske uprave Koper so konec  leta  2018  in  v  začetku  leta 2019 prejeli dve prijavi, ki sta se nanašali  na  sum storitve kaznivega dejanja goljufije. S preiskavo je bilo ugotovljeno, da je občan občine Hrpelje Kozina utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja goljufije, ki ga je storil s tem, da je v letu 2017 dvema oškodovancema,  in  sicer  občanoma  iz območja občine Sežane, obljubil, da jima  bo  proti  plačilu  26.000 EUR iz tujine dobavil osebno vozilo znamke Mercedes in osebno vozilo znamke VW Golf. Cena naj bi zajemala vse stroške, kot  so nakup vozil, prevoz vozil in urejanje vse dokumentacije, povezane z uvozom   vozil   iz   tujine  v  Slovenijo.  Oškodovanca  od  osumljenca  v nadaljevanju  nista  prejela  ne vozil in ne denarja, ki sta mu ga za nakup vozil izročila.

Osumljeni  občan  iz  občine  Hrpelje  Kozina  je poleg navedenega zlorabil zaupanje  tudi oškodovanca iz območja občine Vipave. V začetku leta 2018 se je  namreč  z njim dogovoril, da mu bo v zameno za 9.200 EUR dobavil osebni avtomobil  znamke  Audi. Za tem je osumljeni pod pretvezo dodatnih stroškov (plačil   davkov,  stroškov  prevoza,  sodnih  stroškov,  ležarine,  dobave dodatnih  vozil  in  raznih  navideznih  zapletov) zviševal ceno oziroma od oškodovanca zahteval dodaten denar, vse do skupno skoraj 120.000 EUR, ki mu jih  je  v  več  manjših  zneskih  oškodovanec  tudi  izročil.  Osumljeni v nadaljevanju  oškodovancu ni dobavil nobenega vozila, prav tako mu ni vrnil denarja.

Z  opisanimi dejanji je osumljeni nadaljeval in ogoljufal še oškodovanca iz območja  občine  Koper,  s  tem,  da  ga  je  z  lažnivim  prikazovanjem in prikrivanjem  dejanskih  okoliščin spravil v zmoto, da mu je ta v letu 2018 večkrat  posodil  denar  v skupni vrednosti približno 60.000 EUR. Osumljene kljub nenehnim obljubam oškodovancu denarja ni vrnil.

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične policije Policijske uprave Koper so po  opravljeni kriminalistični preiskavi zoper osumljenega občana iz občine Hrpelje Kozina na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo, in  sicer zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj goljufije, in  sicer dveh kaznivih dejanja goljufije po III. odstavku 211. člena KZ-1, za  katera  je  zagrožena  kazen  zapora  od  enega  do osmih let, in enega kaznivega  dejanja goljufije po I. odstavku 211. člena KZ-1, za katerega je zagrožena zaporna kazen do treh let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine