13.5 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Policija opozarja: V gorah izbirajte le varne smeri!

Policija opozarja, da se je v zadnjem obdobju v gorah zgodilo več nesreč. Prihajajoči vikend ponuja višje temperature in lepo vreme, hkrati pa s tem prinaša tudi zelo varljiv in nerealen občutek varnosti. Razmere v gorah so nevarne in na to bodo policisti gorske policijske enote ta vikend opozarjali tudi na terenu. Z aktivnostmi za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah želijo namreč preprečiti morebitne nesreče in tako ohraniti dragocena življenja.

V gorah je še vedno veliko snega. Nevarna so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo. Tam se bodo sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom in grapam ter žlebovom tik pod grebeni. Na teh mestih je še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano, kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni. Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so možni tudi večji plazovi mokrega snega.

Preden se odpravite v gore, preverite razmere in se o njih prepričajte tudi na terenu. Pri tem uporabite zanesljive vire in metode. Ne zadržujte se na nevarnih območjih. Imejte ustrezno opremo, ki jo morate znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo sodi tudi plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in snežna lopata). Hodite vsaj v dvoje, izbirajte pa smeri, ki ustrezajo vašemu znanju, psihofizični pripravljenosti, opremi in so varne.

Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Vir: PU Kranj

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine