20.7 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Policija opozarja! Preberite si o samozaščitnih ukrepih proti vlomom

Piše: C. R.

Včeraj, 20. julija ob 13.36 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o nedavnem vlomu v stanovanjsko hišo v Solkanu.

Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec s pomočjo neznanega predmeta vlomil skozi okno pri vhodnih vratih in vstopil v notranjost objekta. Storilec je pregledal notranje prostore in kasneje kraj zapustil ter odšel neznano kam, ne da bi si karkoli prilastil. Novogoriški policisti bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstvih podali kazensko ovadbo na novogoriško Državno tožilstvo.

Opozorilo: 

Glede preprečevanja premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte …) policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjajo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in v primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujejo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 oz. anonimni telefon Policije 080 1200 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. “Prilika dela tatu” in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali, ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Policija poziva vse občane, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe zagotovo sodijo naslednji: 

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete, vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov …); Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev.
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne; Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd., so najpogostejša in lahka tarča storilcev. Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmete …

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah, večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine