20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Policija opozarja: Nespametne in slabo pripravljene ture se lahko končajo tragično

Piše: C. R.

V zadnjih dveh dneh so dežurne ekipe za reševanje v gorah na Brniku s policijskim in vojaškim helikopterjem opravile kar osem reševanj. Štiri reševanja (Kredarica, Gorenja vas, Gradiška tura, Mojstrana) je v četrtek opravila policija. Tri reševanja (Prestreljeniško okno, Kredarica, Brana) je včeraj izvedla Slovenska vojska. Danes ponoči pa sta bila v iskalno reševalne aktivnosti pohodnika na območju Jalovca vključena helikopterja obeh državnih prevoznikov. Policija je ponoči izvedla iskanje pogrešanega državljana Francije, Slovenska vojska pa je dopoldan z gorskimi reševalci v kombinaciji klasičnega in helikopterskega reševanja izvedla reševanje.

Prijavo o pogrešitvi izgubljenega državljana Francije v gorah je policija prejela nekaj pred polnočjo in takoj sprožila iskalne aktivnosti. Aktiviran je bil tudi helikopter Letalske policijske enote, ki je opremljen z reflektorjem in kamero. Posadka policijskega helikopterja je Francoza med zahtevnim nočnim iskanjem našla na območju Goličice ob Jalovcu nad dolino Tamar. Informacijo je takoj posredovala Centru za obveščanje na številki 112 ter gorskim reševalcem, ki so zjutraj ob sodelovanju vojaškega helikopterja opravili reševanje. Francoski državljan je bil o poti slabo informiran ter nepripravljen na sneg v visokogorju. Pri sestopanju mimo Jalovca proti dolini Tamar je zgrešil pot in obstal na zasneženem brezpotju. Bil je nepoškodovan in za območje neustrezno opremljen, saj je tam še vedno potrebna zimska oprema.

V tem mesecu je bilo skupno opravljenih tako že preko 30 helikopterskih reševanj, ki jih z dežurnimi ekipami za reševanje v gorah s helikopterji izvajata Policija in Slovenska vojska. Pri vzrokih nesreč prevladujejo padci in zdrsi. Zelo problematična pa so tudi snežišča v visokogorju in slaba pripravljenost pohodnikov. Sploh pri tujcih se ugotavlja, da so slabo pripravljeni na ture in pretežno tudi zelo slabo informirani.

Zato policija naproša turistične delavce, ki tujcem nudijo nastanitve, da jih informirajo o zahtevnosti slovenskih gora in predlagajo vključitev licenciranih planinskih in gorskih vodnikov v njihove ture.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine