16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Policija opozarja: Na delu goljufi, ki poskušajo oškodovati podjetja

V zadnjem obdobju so tudi na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali več primerov goljufij in poskusov goljufij, ko so podjetja na elektronski naslov tajništva ali računovodstva prejela lažna sporočila.

Kriminalisti so med preiskavami ugotovili, da goljufi preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, vzpostavijo na videz povsem podoben elektronski naslov, kot je elektronski naslov direktorja družbe, in skušajo prepričati prejemnika, da opravi takojšnje nakazilo denarja na različne transakcijske račune v tujini. Največkrat gre za račune v Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji ali na Slovaškem. Po nakazilu z bančnih računov v tujini znesek v zelo kratkem času dvignejo, prenakažejo ali pa se poslužijo plačilnih sistemov za prenos gotovine, s čimer zabrišejo sledljivost denarnega toka.

“Opozarjamo na previdnost, predvsem kadar gre za nenavadna naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej fizičnim ali pravnim osebam, s katerimi družba še ni poslovala. Svetujemo, da natančno preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno na prvi pogled zelo podoben elektronskemu naslovu direktorja družbe, in pri odgovornih osebah preverite pristnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo. V primeru, da pride do izvršitve transakcije in oškodovanja, pa predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in goljufijo prijavite na najbližji policijski postaji,” še opozarja Policijska uprava Novo mesto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine