13.3 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Poglejte to predrznost: predstavljali so se kot delavci elektro podjetij ali spraševali za bližnje obrtnike oziroma prosili za vodo, samo da so lahko okradli starejše občane

 
 
Piše: C. R. 
 
“Prejšnji četrtek smo  zaradi suma storitve kaznivih dejanj velikih tatvin odvzeli prostost štirim moškim, doma z območja Policijske uprave Novo mesto, ki so pod različnimi pretvezami vstopali v stanovanjske hiše na šentjurskem in šmarskem območju.  Vse štiri smo kazensko ovadili, tri smo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je odredil pripor,” sporoča Policijska uprava Celje. 
V dopoldanskih urah so se  štirje osumljeni z osebnim vozilom znamke audi, srebrne barve, ljubljanskih registrskih oznak, pripeljali do stanovanjske hiše  v Žegru, od koder jih je pregnal lastnik. Vendar niso obupali. Pripeljali do stanovanjske hiše v Grobelcah in poskušali lastnico na vsak način prepričati, naj jim prinese vodo. Vendar je lastnica spoznala njihove nakane, zato je poklicala moža in zagrozila, da bo poklicala policiste. Tako so jo odkurili stran.
Občanka iz Gorice pri Slivnici pa je osumljene okoli 14. ure zalotila kar v lastni stanovanjski hiši. Eden se ji je predstavil kot delavec elektro podjetja in ji dejal, da morajo pregledati hišo, ostali trije pa so se medtem že razkropili po hiši in iskali denar in druge vrednejše stvari. Občanka jih je uspela pregnati, preden so uspeli karkoli ukrasti.
Četverica se je nato odpeljala proti Paridolu, kjer so vstopili v bivalni del stanovanjske hiše, medtem, ko sta bila lastnik in lastnica v kletnih prostorih. Ko je lastnica slišala ropot, je pred hišo opazila neznanca, nato pa so iz hiše prišli še ostali trije, ki so medtem prostore preiskali in se odpeljali. Očitno so bili tokrat uspešni, saj so odnesli kar nekaj gotovine.
Glede na več obvestil o tatinski četverici se je iz Celja ter Šmarja pri Jelšah v Šentjur napotilo še več patrulj, med njimi tudi vodniki službenih psov. Policisti so vozilo opazili na relaciji  Paridol  – Voduce. Ko so osumljeni opazili policiste, so se s pospešeno hitrostjo odpeljali proti Jelcam, kjer so trije pobegnili v bližnji gozd,  eden pa je ostal pri vozilu. Policisti so mu odvzeli prostost, prav kmalu pa so v gozdu izsledili še trojico pobeglih  in jim prav tako odvzeli prostost.
Trije osumljeni so bili v preteklosti  na območju Slovenije že večkrat obravnavani ter kazensko ovadeni in tudi  že obsojeni zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter nasilništva,  groženj,  napada na uradno osebo, povzročitve lažjih telesnih poškodb, povzročitve splošne nevarnosti in drugih kaznivih dejanj. Vsem trem je izvrševanje kaznivih dejanj edini vir za preživetje in se po odsluženih kaznih znova vrnejo na stara pota.  Za žrtve premoženjskih kaznivih dejanj si običajno izberejo starejše ljudi, ki živijo na odmaknjenih območij izven naselij. Pri izvrševanju kaznivih dejanj so vsiljivi in drzni. V hiše običajno vstopajo pod pretvezami, da so predstavniki elektro podjetij in morajo preveriti stanje v hišah, v določenih primerih prosijo za vodo in se medtem, ko gre lastnik proč od vrat izmuznejo v hišne prostore, jih preiščejo in ukradejo denar in vrednejše predmete, pogosto pa se izgovarjajo, da so se izgubili pri iskanju bližnjih obrtnikov in  občane sprašujejo, kako priti do njih.
“Vsem znova svetujemo, naj zaklepajo vrata, tudi kadar hišne prostore zapustijo za zelo kratek čas. Če bodo opazili neznana vozila in sumljive osebe, naj nas o tem takoj obvestijo na telefonsko  številko 113. O neznancih in vozilih pa si naj skušajo zapomniti čim več podrobnosti,” sporoča policija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine