-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Pod Socerbom pri Kopru gori, nekateri prebivalci zapuščajo svoje domove

Na težko dostopnem območju pod Socerbom v občini Koper se je ob dveh ponoči vnel požar. Na kraju je približno 100 gasilcev, pomagajo jim trije helikopterji. Kot so povedali na koprski gasilski brigadi, so dopoldne že mislili, da imajo ogenj pod nadzorom, vendar se je malo po 12. uri zaradi vetra spet razplamtel.

Po do zdaj znanih podatkih je uničil deset hektarov grmičevja na težko dostopnem terenu med Ospom v Sloveniji in Prebenegom v Italiji.

Od prvih obvestil o požaru je na kraju približno 100 gasilcev iz koprske in sežanske poklicne brigade ter iz vseh društev Obalne gasilske zveze – iz Ospa, Rakitovca, Dekanov, Pobegov, Čežarjev, Movraža, Dola, Babičev, Hrvatinov, Gradina in Krkavč. Pomagajo še tečajniki Gasilske zveze Slovenije.

Dva helikopterja je za gašenje prispevala Slovenska vojska, tretji je italijanski. Na terenu je tudi en kanader. Čeprav je gasilcem požar zjutraj uspelo omejiti, se je ta okoli 12. ure znova razširil. Nekateri prebivalci zaradi vročine in gostega dima zapuščajo svoje domove. Dim zaznavajo že tudi v piranski občini.

Zaradi gašenja požara cisterne z vodo, ki jo črpajo v reki Unici na Planinskem polju, vozijo na mesto požara. Zato iz Rižanskega vodovoda opozarjajo, naj uporabniki še vedno skrbno ravnajo z vodo, ki jo zadnje dni spet zmanjkuje in so želeli povečati dovoz iz Unice.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine