12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Po mnenju izvedenca je Cakić Tiča ubil v afektu

V sojenju Stefanu Cakiću, obtoženemu oboja Gašperja Tiča, so na ljubljanskem okrožnem sodišču zaslišali izvedenca psihiatrične stroke. Izvedenec Gorazd Mrevlje ocenjuje, da je Cakić dejanje storil v afektu, ki je bil posledica “nekega dramatičnega dogajanja” pred tem. Izvedenec Tristan Rigler meni, da je šlo za nesrečen splet okoliščin.

Po Mrevljetovem mnenju je Cakić dejanje storil v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti, ki je bila posledica čustvene spremenjenosti. Do te je prišlo zaradi nekega predhodnega dogajanja, ki mu kot izvedencu ni znano, in pa tega, da je bil Cakić pod vplivom večjih količin zaužitega alkohola in kokaina. Cakić dejanja tako po njegovem mnenju ni vnaprej načrtoval.

Da je bilo dejanje storjeno v afektu oziroma trenutku hipne čustvene spremenjenosti po besedah izvedenca kaže veliko število vbodov, ki jih je zadal Tiču. Takšna hipna čustvena spremenjenost je po njegovi oceni trajala minuto ali dve. Izjemoma bi lahko trajala tudi več, a je dodal, da bi za to oceno potreboval več podatkov o tem, kaj se je dogajalo pred tem.

Tožilka Tamara Gregorčič je spomnila na oceno izvedencev z Inštituta za sodno medicino s prejšnjega naroka, da je celotno dogajanje trajalo od pet do 10 minut, lahko tudi več. Zanimalo jo je, ali so bili zadnji trije vbodi, ko se Tič ni več branil, prav tako povzročeni v afektu, na kar je izvedenec odgovoril nikalno. A je dodal, da tega ne more trditi z gotovostjo.

Do tega, da se Cakić določenih delov dogajanja ne spominja, bi po njegovem mnenju lahko prišlo zaradi velikih količin zaužitih psihoaktivnih snovi. Sam je sicer ugotovil, da Cakić omenjene izpade poudarja prekomerno, kar bi po njegovem mnenju lahko bila posledica tega, da se skuša izogniti opisu tega, kar se je dejansko dogajalo, ne gre pa pri tem za namerno simuliranje, je ocenil.

Cakića je sicer opisal kot normalno duševno razvitega fanta, ki pa ima čustveno osebnostno motnjo, ki se kaže kot pomanjkanje slabe vesti za dejanja, ki jih je storil. Pri njem je opazil tudi težnjo po odnosu z ljudmi, ki jih sam ocenjuje kot pomembne. Pri takšnih osebah lahko hitro razvije podrejenost in jim hitro sledi, je dejal.

Podobno je Cakića ocenil izvedenec Rigler. Ta je dodatno izpostavil, da je na Cakića zelo travmatično vplivala njegova izkušnja v tujski legiji, v kateri je bil od julija 2015 do oktobra 2016, ko je iz nje dezertiral. Prav ta izkušnja je imela po Riglerjevem mnenju veliko vlogo pri tem, da je prišlo do dogodka, ki ga sam sicer ocenjuje kot “nesrečen splet okoliščin”. Meni, da Cakić ni psihopatska osebnost, ki bi namerno poškodovala Tiča. Po njegovem mnenju ga je treba videti tudi kot žrtev, predvsem kot žrtev “določenih neprijetnih okoliščin”, predvsem bivanja v že omenjeni tujski legiji.

Cakić, ki mu tožilstvo očita uboj igralca Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v Ljubljani, je sicer danes spremljal le uvodni del naroka, nato pa ga je zaradi slabega počutja zapustil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine