7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Planinec se je dobesedno igral z lastnim življenjem: v trenirki in supergah jo je skozi sneg mahnil na Komarčo

Bohinjski gorski reševalci so včeraj preko dneva v zelo težkih snežnih in meglenih razmerah na sedmerih jezerih od 8.30 do poznega popoldneva reševali tujca, ki se je zelo slabo opremljen izgubil na poti na Triglav. Na sebi je imel trenirko in lahke športne copate. Bil je podhlajen.

 

Kot izhaja iz zbranih obvestil, je šel tako opremljen v gore čez nevarno Komarčo že dan prej. Pri Črnem jezeru je prišel do resnih snežnih razmer z okoli 40 cm snega, vendar se je vseeno odločil nadaljevati pot in se vmes izgubil. Imej je veliko srečo, saj so bile sporočene koordinate le delno pravilne, razmere pa zahtevne. Telefonski signal na območju je zelo slab oziroma ga skoraj ni, zato z njim ni bil mogoč običajen kontakt.

Gorski reševalci so se zato večinoma ravnali po stopinjah malomarnega tujca, ki jih je vmes delno že prekril sneg. Če bi še bolj snežilo, bi sneg stopinje povsem zakril, to pa bi bilo za tujca lahko usodno. Taka lahkomiselnost je smrtno nevarna.

V še eni intervenciji so bohinjski gorski reševalci pred dnevi reševali tudi tujca, ki se je na neprehodnem terenu znašel in poškodoval na poti na Vogel.

Razmere v gorah so resne in trenutno povsem neprimerne. Sobodajalci na to opozorite tujce in jim odsvetujte odhod v gore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine