11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Pijani povzročajo nesreče

Gorenjski policisti so v minulih dveh dneh obravnavali štiri prometne nesreče s telesnimi poškodbami. Ena se je zgodila v petek, še tri pa včeraj.

 

V petek pozno zvečer je mopedist padel v krožišču pod Jelenovim klancem v Kranju. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal rezultat 0,73 mg/l alkohola. Včeraj pa sta dve vozili na Bleiweisovi cesti v Kranju trčili zaradi prekratke varnostne razdalje; v Škofji Loki je voznik na prehodu za pešce trčil v peško, ki je prečkala vozišče; v Spodnji Besnici pa je voznik pod vplivom alkohola (0,36 mg/l) z osebnim avtomobilom trčil v drog javne razsvetljave. Mopedist in udeleženci v osebnih vozilih so po podatkih policije utrpeli lahke telesne poškodbe, huje pa je bila poškodovana peška.

Še tri voznike so iz prometa policisti izločili še preden so morebiti povzročili prometne nesreče. V petek so na podlagi prijave občana v Škofji Loki obravnavali voznika s skoraj dvema in pol promiloma alkohola (1,11 mg/l), včeraj so na gorenjski avtocesti iz prometa izločili voznika z več kot promilom in pol alkohola (0,76 mg/l), v Kranju pa je bil iz prometa izločen še voznik, ki je avtomobil vozil pod vplivom alkohola (0,56 mg/l) in brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Vpliv na vožnjo pri enem promilu alkohola, kar je 0,48 mg/l alkohola, se kaže v:
– Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
– Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
– Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
– Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
– Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Alkohol ubija. Vozite le trezni!

Zadnje novice

Sorodne vsebine