7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Pijani in zadeti za volanom

Piše: C. R.

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 36 klicev: štiri s področja kriminalitete, od tega o dveh vlomih v stanovanjsko hišo in o eni tatvini, 17 s področja prometne varnosti, od tega o šestih prometnih nesrečah z materialno škodo, 4 s področja javnega reda in miru na javnem kraju, dveh požarih in dveh povoženih divjadih.

Kriminaliteta:
Na območju Škofje Loke so policisti obravnavali vlom v stanovanjsko hišo. Neznani storilec je v hišo nasilno vstopil skozi okno, pregleda notranjost in si protipravno prilastil približno za 600 evrov gotovine in nakit, v vrednosti približno 400 evrov. Obravnavali so še vlom v stanovanjsko hišo, kamor je neznani storilec nasilno vstopil skozi vhodna vrata, pregledal
notranjost, vendar si po prvih podatkih ni ničesar prilastil. Kranjski policisti so obravnavali tatvino izdelkov v trgovini. Neznani storilec je povzročil za okoli 230 evrov škode. Policisti za vsa dejanja zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometna varnost:
Na območju Kranja se je včeraj zvečer zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnega in tovornega vozila. Okoliščine kažejo na prekratko varnostno razdaljo voznika osebnega avtomobila. Obravnavali so še prometno nesrečo s pobegom na parkirnem prostoru, kjer je voznik zaradi nepravilnega premika trčil v parkirano vozilo in s kraja odpeljal, ne da bi obvestil oškodovanca. Policisti so povzročitelja in vozilo v nadaljevanju izsledili in vodijo prekrškovni postopek.
Na območju Tržiča je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v varnostno ograjo. Izdana mu je bila globa.

Kranjski prometniki so na avtocestnem odseku Jesenice vzhod-Hrušica, v smeri predora Karavanke, imeli v postopku voznika, ki je vozil osebni avtomobil pod vplivom alkohola (0,97 mg/l). Na območju Kranja so obravnavali voznika začetnika, ki je prav tako vozil osebni avtomobil pod vplivom alkohola (0,34 mg/l). Obema so začasno odvzeli vozniško dovoljenje in jima prepovedali nadaljnjo vožnjo. Za oba bodo na pristojno okrajno
sodišče podali obdolžilni predlog.

Na območju Kranja so imeli v postopku dva voznika, ki sta vozila osebni avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi vožnje brez izpita, so jima zasegli vozilo in podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Dogodki:
Na območju Šenčurja se je zaradi okvare na vozilu iz njega začelo kaditi. Na kraj so prišli gasilci, do požara ni prišlo. Na vozilu je nastala večja materialna škoda.

Blejski policisti so obravnavali dimniški požar v stanovanjski hiši. Do materialne škode po trenutnih podatkih ni prišlo.

Divjad je bila povožena na območju Kranja in Brnika.

Poostreni nadzori psihofizičnega stanja voznikov
Policisti  bodo  celotni mesec december vsakodnevno preverjali psihofizično stanje  voznikov  vozil. Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik, zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteva prometne predpise. Zaskrbljujoče je dejstvo, da vozniki vozijo vozila pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez vozniških dovoljenj in posledično storijo  še  prometno  nesrečo!  Svetujemo  vožnjo  z NIČ alkohola. S takim pristopom  vsakega  posameznika,  bi  bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši  in  vsak  bi  lahko  dosegel svoj načrtovani cilj. Več na spletni
strani policije: https://bit.ly/3VVqByK

V letošnjem letu so gorenjski policisti odredili 32.169 (30.998) preizkusov alkoholiziranosti. Pozitivnih je bilo 1.026 (943), odklonjenih 15 (17). Odrejenih je bilo 156 (174) strokovnih pregledov na prepovedano drogo, od tega je bilo 18 (27) pozitivnih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je 10% (8,9%). Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega
dovoljenja so zasegli 215 (194) motornih vozil. Obravnavanih je bilo 1.622 (1.436) prometnih nesreč, 12 (9) s smrtnim izidom, 84 (73) s hudimi telesnimi poškodbami in 344 (326) z lahkimi. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč sta premik z vozilom in neprilagojena hitrost. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč, kjer je kot sekundarni vzrok alkohol, je neprilagojena hitrost. Rezultati v oklepajih so za enako obdobje leta 2021.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine