22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Petkovi protesti minili mirno, policija zoper eno osebo uporabila prisilna sredstva

Policija je pri varovanju petkovih protestov v prestolnici opravila 12 postopkov ugotavljanja identitete in ugotovila dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih. Zoper eno osebo, ki je napadla policista in nato ukazov policistov ni upoštevala, so uporabili prisilna sredstva, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Tudi tokratni petek je namreč na ulice slovenskih mest zvabil številne, predvsem protivladne protestnike. V Ljubljani pa so se že tretjič zbrali tudi podporniki vlade, oblečeni v rumene jopiče.

Kot so danes zapisali na ljubljanski policijski upravi, so policisti opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Prvi se je začel okoli 17.30 na Prešernovem trgu, nato je okoli 2500 protestnikov organizirano odšlo v smeri Slovenske ceste, krožilo med ulicami v središču mesta in se nato zbralo na Trgu republike. Na drugem shodu so se protestniki na Prešernovem trgu začeli zbirati okoli 18. ure, skupina okoli 40 protestnikov pa je nato odšla na Trg republike.

Po navedbah policije sta oba dogodka potekala mirno, policisti pa so zaradi zagotavljanja varnosti zaprli več ulic v okolici. Policisti so opravljali naloge za varovanje DZ, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev obeh protestnih shodov, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah.

Opravili so 12 postopkov ugotavljanja identitete. Ena oseba ni upoštevala ukazov policistov in se je pri postopku uprla, zato so zoper njo uporabili prisilna sredstva. Zaradi ugotavljanja identitete, izvedbe prekrškovnega postopka ter zbiranja obvestil zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi so jo privedli v prostore policije. Po končanem postopku so jo izpustili. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Sicer pa policija še nadaljuje zbiranje obvestil glede obeh shodov in bodo v primeru, da bi zaznali dodatne prekrške ali kazniva dejanja, ukrepali v skladu z zakonodajo, so še zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine