1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Pazite se spletnih prevarantov, ki zlorabljajo logotip Pošte Slovenije 

Piše: C. R. 

Ker se nakupovanje v zadnjih letih vedno bolj seli na splet, spletni goljufi to spretno izkoriščajo. Predvsem v času povečanega nakupovanja (božični nakupi, črni petek) opažamo porast poskusov kraje številk in gesel kreditnih kartic. 

Spletni goljufi pošiljajo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu, za krinko pa uporabijo ime in podobo Pošte Slovenije ali drugih dostavnih podjetij. Poslana e-sporočila, ki samo na prvi pogled izgledajo pristna, vsebujejo obvestilo, da posameznika čaka paket, plačati je potrebno samo še nekaj malega za dostavo.

V sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. Spletna stran je ponarejena, opremljena z logotipi Pošte Slovenije z namenom zavajanja posameznika. Če vnesete zahtevane podatke iz vaše plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki ste jo prejeli od banke s katero potrdite transakcijo. S tem nevede potrdite transakcijo, ki je praviloma bistveno višja od »nekaj malega«. Praviloma gre za zneske v višini nekaj 100€ oziroma do limita, ki ga omogoča kartica.

Spletni goljufi v tovrstnih prevarah ciljajo na množičnost in nepozornost prejemnikov tovrstnih lažnih sporočil. Pošljejo veliko število lažnih sporočil in računajo na to, da kar nekaj prejemnikov lažnih obvestil nakupuje preko spleta in nekateri od njih tudi dejansko pričakuje paket. Zaradi relativno majhnega zneska (nekaj €), posameznik v želji, da bi čim prej prejel naročeno spregleda da gre za prevaro.

Posameznike zato opozarjamo, naj bodo pozorni in tovrstna sporočila o prispelih pošiljkah bolj natančno preberejo in preverijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine