8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Pazite se spletnih prevar – lahko vas veliko stanejo!

Gorenjski kriminalisti so v zadnjih dveh tednih obravnavali tri kazniva dejanja s področja računalniške kriminalitete, kjer so bile tarče podjetja. Gre za kazniva dejanja tipa »Man-in-the-middle« in kripto virus.

 

V prvem primeru je storilec napadel kot vmesni člen med komunikacijami, ki sta jih imeli dve podjetji in kot posrednik prestrezal oziroma pridobival podatke. Oškodovani družbi je potem poslal tako sporočilo, da je ta verjela, da ga pošilja prav podjetje v tujini, s katerim so poslovno sodelovali. Izkazalo se je, da je bil v sporočilu spremenjen transakcijski račun. Družba je bila oškodovana za višji znesek. Zaščitite svojo delovno omrežje,   na   sistem   pa namestite ustrezna varnostna orodja in ga posodabljajte. Zlasti ranljivi so lahko operacijski sistemi, ki se ne posodabljajo več in brez ustrezne zaščite. Ko naslovnik odgovarja na pošto pa naj pazi, komu jo pošilja. Ne odgovarjajte avtomatično. Preverite podatke elektronskega naslova, torej, da je prejemnik dejansko tudi pošiljatelj in ne nekdo drug. Bodite pozorni na podrobnosti, zlasti pred izvedbo finančnih transakcij in odobritev plačil.

V drugih dveh primerih pa so kriminalisti obravnavali vdor v računalniški sistem s kripto virusom. Gre za blokado dostopa do podatkov in onemogočanje poslovanja. Izsiljevalski virusi se večinoma širijo preko okuženih priponk v elektronski pošti. Ob odprtju okužene priponke se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku in onemogoči njihovo rabo. Priponka je lahko izvršilna datoteka tipa .exe, .vbs ali .js, lahko pa že celo navadna besedilna datoteka tipa .doc ali .xls. Zavarujte se tako, da v nastavitvah preprečite samodejno odprtje datotek in da ne odpirate datotek neznanih pošiljateljev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine