1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Pazite se spletnih goljufov, opozarja policija

Piše: C.R.

Kriminalisti so obravnavali primer spletne goljufije. Prijavitelju se je storilec ponudil  pri odpravljanju »težave«  na  računalniku  na  daljavo.

Oškodovanec mu je omogočil oddaljen dostop  do računalnika in mu vmes preko spletne banke nakazal manjši znesek denarja. Kasneje pa je ugotovil, da na računu manjka še več denarja. Gre za zlorabo.

V  zadnjem  tednu  so ljubljanski policisti prav tako obravnavali dva primera spletne goljufije. V obeh primerih je škoda znašala več tisoč evrov. Oba primera še preiskujejo  in  bodo  o  vseh ugotovljenih okoliščinah obvestili pristojnodržavno tožilstvo.

Storilci običajno po telefonu kličejo na naključne številke ter prepričajo oškodovance, da je nekaj narobe z njihovim računalnikom. V nadaljevanju ponudijo popravilo ter želijo, da oškodovanec na računalnik namesti aplikacijo za oddaljen dostop. Nato pa zahtevajo plačilo popravila, v nekaterih primerih jim oškodovanci celo zaupajo podatke za dostop dospletne banke, iz katere nato sami opravijo nakazilo na bančne račune denarnih mul.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine