29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Pazite na svojo lastnino in hiše: v okolici Ljubljane več vlomov

Na Viču je neznani storilec na domu zamotil oškodovanko s pogovorom o izvedbi gradbenih del. V tem času je drugi storilec iz hiše odtujil gotovino in nakit. Lastnik je oškodovan za nekaj tisoč evrov. Storilca sta se odpeljali z vozilom zeleno-rumene barve.

Opis enega neznanca: visok 170 cm, močnejše postave, kratkih rjavih las, okroglega obraza, star okoli 30 let. Opisa drugega storilca ni.

Včeraj okoli 10. ure je bila policija obveščena o drzni tatvini v Šiški. Za zdaj še neznani storilec se je približal oškodovanki, ji z vratu strgal verižico in zbežal s kraja. Storilec je bil moški star med 20-25 let, visok 160-170 cm, suhe postave, s kratko pristriženo bradico, nosil je črno kapo s ščitkom, črno majico in črne kratke hlače.

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih so že večkrat poročali tudi v medijih, vendar je opaziti da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom zato policija svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine