17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ovadili osumljenca, ki je izkoriščal delavce, našli pa tudi goljufa z avtomobili

Brežiški  policisti  so  po  dalj  časa  trajajoči  preiskavi  na pristojno tožilstvo  podali  kazensko  ovadbo  zoper  40-  letnega  osumljenca zaradi storitve  najmanj 23 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev.

 

Med preiskavo  so ugotovili, da je osumljenec novačil delavce z območja celotne Slovenije  za  opravljanje  del v gradbeništvu v Nemčiji. Delavcem je lažno obljubljal izplačilo nadpovprečno visokih plač. Prav tako je obljubljal, da bo on uredil vso potrebno dokumentacijo za delo v tujini. V več primerih je bilo  ugotovljeno,  da  delavci niso imeli ustreznih dovoljenj, potrebnih v primeru napotenih delavcev v tujino, prav tako mnogim ni izplačal plače ali dela plače oziroma plačeval prispevkov.

Policisti  so  ugotovili, da je z lažnimi obljubami in pod pretvezo, da ima na  območju  Nemčije  veliko dela, v Sloveniji iskal podjetnike, ki bi bili pripravljeni  zanj  zaposlovati  delavce.  V  letu  in pol je prepričal tri delodajalce,  ki  so  zanj  zaposlili  več delavcev. Osumljenec je sprva za delavce  plačeval  dogovorjen  znesek za plače, kasneje pa je s plačevanjem prenehal. Več opeharjenih delavcev se je zaradi ne izplačevanja plač vrnilo v Slovenijo, med oškodovanimi so bili tudi trije državljani Hrvaške.

Policisti  s  preiskavo  nadaljujejo,  saj  ocenjujejo,  da  je oškodovanih delavcev še več. O ugotovitvah so seznanili tudi nemške varnostne organe, s katerimi sodelujejo.

Policisti PP Murska Sobota pa obravnavajo kaznivo dejanje goljufije pri nakupu avtomobila. Prijavitelj je preko spletne strani zasledil oglas za prodajo osebnega avtomobila znamke Audi, za ceno dobrih 14.000 evrov. Vzpostavil je kontakt s prodajalcem v tujini in vozilo plačal. Ker vozila do dogovorjenega datuma ni dobil, je ugotovil, da je spletna aplikacija lažna in da ne obstaja.  Policisti o zadevi zbirajo obvestila.

Ob  omenjenem  primeru  policisti opozarjajo občane, naj ne nasedajo lažnim obljubam, predvsem  pa  ne  plačujejo  različnih vsot denarja. »Pri prodaji ali nakupu preko  interneta  bodite  pozorni  na ponudbe, ki odstopajo od običajnih. V kolikor  pa  ste  že  oškodovani,  zadevo prijavite na najbližji policijski postaji ali pokličete na interventno številko policije 113.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine