17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Oškodoval državni proračun – kazenska ovadba

Piše: C. R.

Kriminalisti  Policijske uprave Koper so v juliju 2021 na pristojno državno tožilstvo  podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega državljana Slovenije, iz osrednje  Slovenije,  ki  je  utemeljeno  osumljen kaznivega dejanja Davčna zatajitev, s katerim si je pridobil približno 347.000 evrov  protipravne  koristi  iz  naslova  neplačane  dohodnine. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Kriminalisti so pričeli preiskavo kaznivega dejanja na podlagi pisne prijave prijavitelja, ki jo je podal na pristojno državno tožilstvo, katero je usmerjalo preiskavo. Z zbiranjem dokazov in obvestil je bilo ugotovljeno, da osumljeni v letu 2017 ni ravnal v skladu s tedaj veljavno davčno zakonodajo, ko je pridobil velik obdavčljiv dohodek, pa ga v predpisanih rokih in  tudi kasneje ni prijavil Finančni upravi RS, ki mu zato iz tega naslova ni odmerila dohodnine. S tem je oškodoval proračun Republike Slovenije za približno 347.000 evrov.

O podobnem kaznivem dejanju poročajo tudi iz PU Novo mesto. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva osumljenca zaradi dveh kaznivih dejanj davčne utaje med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da sta se osumljenca kot direktorja gospodarske   družbe v Sloveniji in gospodarske družbe v tujini pri opravljanju dejavnosti trgovine s plemenitimi kovinami izognila plačilu davkov. Družba je neupravičeno v celoti oziroma deloma dobila vrnjen davek v Sloveniji za dobave domnevnim kupcem v drugih državah EU. Kriminalisti so ugotovili, da to ne drži, saj je bilo blago prodano končnim kupcem v Sloveniji in sicer v višini okoli 532.000 evrov. Zaradi knjiženja poslovnih dogodkov v poslovne knjige  na podlagi vsebinsko napačnih listin so osumljenca ovadili tudi zaradi kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena kazen zapora do osmih let, za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin pa je predvidena kazen zapora do dveh let.

Našli pa so tudi zlikovca, ki se je okoristil na račun tuje znamke. Na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto zoper osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Neupravičena uporaba tuje oznake ali modela po 233. členu KZ-1. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec kot direktor gospodarski družbi neupravičeno omogočil uporabo blagovne znamke, ki je zaščitena pri Evropskem uradu za intelektualno lastnino. Zadeva se nanaša  na področje gospodarskega poslovanja prodaje žganih pijač v obdobju od februarja do junija 2021. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje določa zaporno kazen do treh let.

Vir: Policijska uprava Koper

Zadnje novice

Sorodne vsebine