10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Opozorilo pred poizkusi goljufij

Policijska postaja Postojna je v zadnjem obdobju prejela naznanitev dveh kaznivih dejanji poskusa goljufije. Skupno jim je, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor.

 

V elektronskem sporočilu je računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na TRR-je neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje-direktorji ‘napadene’ družbe ali zavoda, posredujejo številko TRR-ja in podatke o banki v tujini. V enem primeru so računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazala na navedeni TRR, vendar so potem po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto. Preverijo naj torej, ali je naslov pravi in ali sporočilo prihaja iz legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju prek drugih komunikacijskih kanalov (telefonu ipd.).

Izvršitvena oblika kaznivega dejanja je vezana na celotno Slovenijo in širše (EU), saj zaznavajo podobne primere tudi drugje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine