15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Odziv Policijske uprave Ljubljana na uporabo plinskih sredstev na protestu pred Državnim zborom

Piše: C. R.

V nadaljevanju objavljamo odziv Policijske uprave Ljubljana na uporabo plinskih sredstev na protestu pred Državnim zborom.

V povezavi z odzivom na postopek s fotoreporterjem na protestih pojasnjujemo, da je policija javni shod, na katerem je bil množično kršen javni red in mir, razpustila. Poleg razpustitve shoda je policija večkrat tudi pozvala množico, da zapusti kraj, kar velja za vse prisotne na kraju. Prav tako so bili vsi opozorjeni, da se bo uporaba prisilnih sredstev stopnjevala, če ukazov, da se razidejo in prenehajo s kršitvami, ne bodo upoštevali. Ker več oseb ni upoštevalo teh ukazov, so bila uporabljena tudi plinska sredstva, med drugim tudi sprej, ki je v tekoči obliki in so ga policisti uporabili zoper več oseb naenkrat. Prav z namenom, da je kršiteljem dana možnost, da prenehajo s kršitvami in da se vse osebe, ki so se tam znašle naključno in niso del množice, ki krši javni red in mir, lahko razidejo, se pri tovrstni uporabi prisilnih sredstev večkrat ponovi ukaz, naj se razidejo in kaj sledi, če tega ne bodo upoštevali.

Potrebno je razumeti, da pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju. Policisti uporabljajo vsa prisilna sredstva v skladu s predpisi in na sorazmeren način. Po vsaki uporabi prisilnih sredstev pa se tudi preverja, ali so bila uporabljena strokovno in zakonito. Vsak, ki je v kakršnemkoli postopku s policisti, pa ima tudi možnost uporabiti vsa zakonita pravna sredstva.

Stiki policistov z novinarji so bili v vseh dosedanjih kontaktih vedno spoštljivi in strokovni, prav tako pa niso policisti nikoli preprečevali opravljanja novinarskega poklica. Če policist v podobnih situacijah prepozna, da gre za novinarja že na prvi pogled, jih le opozori na lastno varnost ter da se pri opravljanju svojega dela umaknejo na varno razdaljo in tako omogočijo uspešno interveniranje policistov.

Ne glede na dogodek si bomo v policiji še naprej prizadevali za korektno sodelovanje z novinarji, fotoreporterji in snemalci, kar smo v preteklosti tudi že večkrat dokazali.

 Vir: Policijska uprava Ljubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine