13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Odločitev o pritožbah na obsodbo Stephana predvidoma v mesecu dni

Na višjem sodišču je v petek potekala javna seja z obravnavo pritožb obrambe in tožilstva na obsodilno sodbo Michaela Stephana, ki ga je Okrožno sodišče v Ljubljani maja lani obsodilo na osem let zapora zaradi napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Sodbo bo sodišče predvidoma izdalo v mesecu dni.

Kot je za STA povedal Stephanov odvetnik Gorazd Fišer, so se na sodbo pritožili zaradi neizločitve nekaterih dokazov in bistvenih kršitev določb zakona. Zahtevajo razveljavitev obsodbe ali vsaj manj zapora.

Nasprotno pa tožilstvo v pritožbi zahteva višjo kazen, to je devet let in pol zapora, saj trdi, da se je Stephan sistematično pripravil na dejanje. Sodišču po poročanju Dnevnika tožilstvo tudi predlaga, naj ga po pretečeni kazni za pet let izžene iz države.

Po poročanju Dnevnika je Fišer na pritožbeni seji Višjega sodišča v Ljubljani v petek izpostavil po mnenju obrambe naknadno prirejene oziroma spremenjene posnetke tajnega policijskega sodelavca Iračana Alija, ki naj bi ga Stephan najel za izvršitev uboja Plavca. Stephan in obramba namreč trdita, da je policija posnetke naknadno predelovala. Veliko pripomb imata tudi k prevodom posnetkov arabskih tolmačev, ki naj ne bi odgovarjali dejansko izrečenemu.

Okrožno sodišče je maja lani v obsodilni sodbi v celoti sledilo trditvam tožilstva, da je libanonski znanstvenik Stephan od sredine septembra pa do sredine oktobra 2017 iraškega prosilca za azil Alija prepričeval, naj ubije Plavca. Tragičen razplet naj bi preprečil Ali, ki je Stephanove nečedne načrte zaupal policiji.

Obtožnica je Stephana najprej bremenila kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, a je tožilstvo med sodnim postopkom obtožbo spremenilo v kaznivo dejanje napeljevanja k uboju, za kar je zagrožena nižja kazen. Obdolžilo ga je tudi kaznivega dejanja prepovedanega prometa z orožjem. Sodni senat je Stephana spoznal za krivega obeh kaznivih dejanj. Za prvo mu je prisodil sedem let in deset mesecev zapora, za drugo pa štiri mesece zapora, nato pa mu izrekel enotno kazen osem let zapora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine