12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Od prometnih nesreč, vlomov do nezakonitih vstopov v državo

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  58 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 209 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči,  v  katerih je nastala premoženjska škoda, pridržali kršitelja, ki je vozil pod vplivom alkohola, in zasegli vozila dvema kršiteljema, ki nista imela  veljavnih  vozniških dovoljenj.  Posredovali so zaradi 16 kršitev javnega  reda  in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

 

S področja kriminalitete  so  obravnavali  sume  kaznivih  dejanj  nasilja  v družini, poškodovanja   tuje   stvari,  vlomov  in  tatvin.  Posredovali  so  zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

Povzročitelj pobegnil s kraja prometne nesreče

Nekaj pred 13. uro se je zgodila prometna nesreča v krožnem križišču na Andrijaničevi cesti v Novem mestu, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila zaradi nezadostne bočne razdalje trčil v tovorno vozilo in pozneje odpeljal s kraja nesreče. Policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 25-letni voznik. Kršitelja so izsledili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Med postopkom so še ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. O številnih kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vijugal po cesti z več kot dvema promiloma alkohola

Novomeški policisti so bili okoli 20. ure obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi v Novem mestu z vozilom vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti so na podlagi opisa vozila 79-letnega voznika izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,00 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik pod vplivom alkohola

Med kontrolo prometa v Novi vasi pri Mokricah so policisti okoli 21. ure ustavili voznika osebnega avtomobila iz Hrvaške. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da je kršitelj pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,04 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Okoli 23. ure so policisti v Straži ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Mazda. Med postopkom so ugotovili, da 37-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,69 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Zaščitili žrtve in nasilnežu prepovedali približevanje

Črnomaljski policisti so v noči na 10. 8. posredovali zaradi nasilja v družini. Ugotovili so, da je 48-letni nasilnež v prisotnosti otrok izvajal fizično in psihično nasilje nad ženo. Žrtev je pretepal, jo davil, ji grozil s smrtjo in jo poškodoval. Policisti so žrtve zaščitili, nasilneža odstranili iz skupnega bivališča in mu izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ga bodo zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Pozivamo ljudi, naj si ne zatiskajo oči, ampak naj nasilje, za katero izvedo ali so mu priča, takoj prijavijo in s tem pomagajo žrtvam. Dostikrat namreč žrtve same ne najdejo moči oziroma poguma, da o nasilju spregovorijo, zato je prav, da to stori kdor koli, ki za nasilje ve.

Vlom v naselju Košenice

V naselju Košenice v Novem mestu je v zadnjih dveh tednih nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, ki so bili na dopustu, in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je igralno konzolo in kamero ter lastnika oškodoval za 1500 evrov.

Izsledili tujce, ki so neupravičeno pobirali denarne prispevke

Sevniški policisti so bili v dopoldanskih urah obveščeni o dveh sumljivih ženskah, ki naj bi pri trgovini v Boštanju pobirali prostovoljne prispevke. Na podlagi opisa so policisti izsledili osebni avtomobil francoskih registrskih oznak, v katerem so bili trije državljani Romunije. Ugotovljeno je bilo, da so tujci pobirali prostovoljen prispevke brez ustreznih dovoljenj. Vsem so odvzeli prostost in jih z obdolžilnim predlogom privedli k sodniku za prekrške.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti  so  med  opravljanjem  nalog  varovanja  državne meje na območju policijskih  postaj  Črnomelj in Metlika izsledili in prijeli 13 tujcev, ki so  nezakonito  prestopili  državno  mejo. Policijski postopki z državljani Pakistana še niso zaključeni.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

Zadnje novice

Sorodne vsebine