8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Obljubljal je zaščitne maske z Madžarske – uganite, kaj se je zgodilo potem

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v mesecu avgustu 2020 zaključili predkazenski postopek, ki se je začel na podlagi prijave oškodovane družbe iz Madžarske. Storilec je predstavniku oškodovane družbe iz Madžarske lažno zagotavljal, da mu bo v zvezi z epidemijo virusa SARS-Cov2 dobavil zaščitna sredstva – zaščitne maske.


Zaradi nujnosti dobave in vseh ostalih okoliščin v zvezi z dobavo zaščitne opreme na svetovnem trgu je osumljeni od oškodovanca zahteval celotno vnaprejšnje plačilo, vendar mask ni nikoli dobavil. Ugotovili so, da osumljeni mask ni imel namena nikoli dobaviti, da je oškodovancu posredoval tudi v celoti ponarejeno dokumentacijo in ga s tem zapeljal, da mu je nakazal 100 % avans.

Kriminalisti  so  ugotovili,  da  je  dejanja  osumljeni večkratni storilec istovrstnih  kaznivih  dejanj  in  da je bil za nekatera kazniva dejanja že pravnomočno  obsojen,  prav  tako  pa  so ugotovili, da je navedeno kaznivo dejanje storil v času trajanja pravnomočne pogojne kazni.

Med  preiskovanjem  navedenega  kaznivega dejanja so kriminalisti prav tako ugotovili,  da  je  isti  storilec  v  času  trajanja pogojne kazni dodatno izvršil še dve kaznivi dejanji goljufije in dve kaznivi dejanji ponarejanje listin  na način, da se je oškodovanim osebam lažno predstavljal kot oseba, ki  lahko  uredi  nepovratna  sredstva  enega  izmed  skladov  v Sloveniji.

Oškodovanci  so mu na podlagi ponarejene dokumentacije verjeli in mu zato v zmoti, v škodo svojega premoženja izročili večje vsote denarja, ki ga kljub večkratnim  pozivom  oškodovancev  ni  vrnil  in  jim  je  neprestano lažno zatrjeval,  da  bo  nepovratna  sredstva  enega  izmed  skladov v Sloveniji uredil.

Prav  tako  je isti storilec izvršil kaznivo dejanje goljufije na način, da je  z  lažnim  prikazovanjem  in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil v zmoto  oškodovanca,  da  mu  je  ta  v  obliki posojila izročil večjo vsoto denarja nato pa le tega, kljub večkratnim pozivom oškodovanca ni vrnil. Kot posebno oteževalno okoliščino je potrebno omeniti naše ugotovljeno dejstvo, da  je  storilec  izkoriščal stisko in težak položaj ljudi, v katerem so se znašli.

Storilec  je  utemeljeno  osumljen  treh  kaznivih dejanj goljufije po 211. členu  Kazenskega  zakonika (KZ-1), dveh kaznivih dejanj ponarejanja listin po  251.  členu KZ-1 ter enega kaznivega dejanja poslovne goljufije po 228. členu  KZ-1.  Za  kvalificirano  obliko  kaznivega  dejanja   goljufije  je zagrožena kazen od 1 do 8 let zapora, za kaznivo dejanje poslovne goljufije je  zagrožena  kazen  zapora  do  petih let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa se kaznuje z zaporom do dveh let.

Z  navedenimi kaznivimi dejanji si je storilec pridobil skupno 88.067 evrov premoženjske koristi in oškodoval štiri oškodovance.

Kriminalisti  Sektorja  kriminalistične  policije PU Maribor so osumljenega storilca  v  skladu  z  določili  Zakona o kazenskem postopku pridržali, po opravljenem  policijskem  pridržanju  pa  so  ga  privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Zadnje novice

Sorodne vsebine