21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Ob začetku turistične sezone v mestih tudi več žeparjev iz Romunije, Bolgarije in območja nekdanje Jugoslavije

Z začetkom turistične sezone se v turističnih središčih in mestih začne pojavljati tudi žeparstvo. Žeparji delujejo v organiziranih skupinah, žrtvam pa se približajo med ogledom znamenitosti ali fotografiranjem. Pred tatvino se lahko s preventivnimi ukrepi najbolje zaščitimo sami, so policisti opozorili na današnji novinarski konferenci.

Žeparji in tatvine v Sloveniji niso velik problem. “Področje drznih tatvin še zdaleč ni velika problematika, saj Slovenija ni žeparski raj,” je pojasnil kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana Matija Breznik na novinarski konferenci policije in Turizma Ljubljana.

Tovrstne tatvine so sicer najpogostejše v Ljubljani, Postojnski jami, Bledu ter v obalnih mestih. Tatovi najpogosteje izmaknejo denarnice, iz njih nato poberejo denar in kartice, denarnico pa odvržejo. Žeparji kradejo predvsem iz torbic, nahrbtnikov in zunanjih žepov.

V preteklosti so zmikavti delovali samostojno, danes pa gre za organizirane skupine, je povedal Breznik. V skupinah je do pet tatov, ki imajo natančno dodelane vloge. Med njimi je sicer več žensk. Storilci so predvsem tujci, iz Romunije, Bolgarije in območja nekdanje Jugoslavije. Podatki Europola pa kažejo, da storilci med državami krožijo.

Žeparji se pred tatvino pridružijo skupini, predvsem v okolici znamenitosti. Nato s predmetom, kot so dežnik, zemljevid, torbica ali ruta, prekrijejo žep ali nahrbtnik. Ukradene predmete takoj predajo naslednjemu storilcu. Žrtve okradejo, ko so žrtve v gibanju. “Velikokrat oškodovanci teh dejanj ne prijavijo, ker mislijo, da so predmet sami izgubili,” je dodal.

Žrtve tatvin na prostem so predvsem tujci, na avtobusih pa Slovenci, predvsem ženske in starejši.

Pred tatvino pa se lahko najbolje zaščitimo sami. “Pozorni moramo biti na svojo lastnino. Denar in vrednejše predmete moramo prenašati v notranjih žepih, večjo količino denarja pa shranimo na več mest. Zadrge naj bodo zaprte, pri gibanju v skupini nosimo nahrbtnik spredaj, tudi torbice naj bodo pod nadzorom. Posebno pozornost pa je treba nameniti osebam, ki niso del naše skupine,” je naštel komandir Policijske postaje Bled Boštjan Lenček.

Pri nas pa se ne pojavljajo tatvine, pri katerih bi žeparji torbico ali nahrbtnik prerezali. Žeparji kradejo iz torb, ki se lahko odprejo, ali iz tisti, ki so že odpete. “Storilce premamijo nezaprte zadrge in pretirano razkazovanje predmetov,” je pojasnil Breznik.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je poudarila, da za preprečevanje tatvin izobražujejo tako vodnike kot informatorje na turističnih informacijah in receptorje v hotelih. Tatvine so pogostejše v turistični sezoni, največ pa se jih zgodi na območju med stolnico, Tromostovjem, tržnico in Mesarskim mostom. Meni, da lahko prav vodniki opazijo morebitne žeparje, ki se pomešajo med turiste.

Zadnje novice

Sorodne vsebine