15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Novogoriški kriminalisti uspešno preiskali kazniva dejanja zlorab plačilnih kartic na spletu

Piše: C. R.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije GPU v mesecu maju 2021 zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi z zlorabami plačilnih kartic na spletu in na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podali kazensko ovadbo zoper štirideset letnega moškega, državljana Ruske Federacije, začasno bivajočega na območju Slovenije. Navedeni je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj Uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Predkazenski postopek so novogoriški kriminalisti pričeli v začetku leta 2021, in sicer na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic, izvršil več nakupov računalniške opreme. Tekom preiskave so kriminalisti ugotovili, da je storilec zlorabil večje število plačilnih kartic tujih imetnikov (iz različnih držav, in sicer iz Vietnama, Kolumbije, Indonezije, Avstralije…) ter na več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji opravil nakupe različnih izdelkov. V nadaljevanju je omenjene izdelke prejemal na različne naslove na območju PU Ljubljana, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Osumljenec si je na ta način protipravno pridobil večjo protipravno premoženjsko korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke.

Kriminalistom je v okviru preiskave z izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj uspelo identificirati osumljenca, pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za zgoraj omenjenega ruskega državljana. Prav tako je bila v nadaljevanju pri njem opravljena hišna preiskava, kjer so bili najdeni in zaseženi naročeni izdelki ter spletna komunikacija.

Kriminalisti PU Nova Gorica so tako z uspešno zaključeno preiskavo in izsleditvijo osumljenca kaznivih dejanj preprečili nadaljnja oškodovanja bančnih ustanov kot tudi spletnih prodajnih mest v Sloveniji.

Previdnost na internetu ni nikoli odveč, saj so spletni goljufi zelo iznajdljivi.

Internet je postal neznansko privlačen za spletne kriminalce, ki v mnogih primerih z umetelnimi zvijačami in obljubami iz vas izžamejo denar ali pridobijo finančno informacijo. Sodobni spletni kriminalci čedalje bolj inovativni in vse teže jih je odkriti, storili bodo vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov. Previdnost ni nikoli odveč, saj so dandanes goljufi zelo iznajdljivi in pretkani, s svojim prijaznim in prepričljivi pristopom pa hitro preslepijo občane, da ravnajo v svojo škodo.

V izogib morebitnemu oškodovanju občanom svetujemo zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, posumijo, da so bili ogoljufani. Z namenom preprečevanja teh dejanj občanom svetujemo, naj ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Številne spletne storitve in aktivnosti nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več podatkov o sebi, uporabniki pa se pogosto ne zavedajo dovolj, da lahko te podatke nekdo zlorabi za svoje koristi. Zato posebej previdno pri ravnanju z vašimi osebnimi podatki (npr. osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, bančni računi, e-poštni naslovi, rojstni podatki itd.).

Če ste na primer razkrili podatke o bančnem računu, o tem takoj obvestite banko,
s katero poslujete.

Vir: Policijska uprava Nova Gorica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine