32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Nova podrobnost o veliki tatvini zaščitne opreme v UKC: osumljenca z ukradeno robo domnevno zaslužila 40.000 evrov

Kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme iz UKC Ljubljana sta osumljena 31-letni moški in 28-letna ženska iz Ljubljane. Po do sedaj zbranih obvestilih sta oba osumljenca odtujeno zaščitno opremo ponujala v prodajo preko različnih spletnih strani, s čimer naj bi zaslužila 40.000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

 

Ljubljanski policisti so od pristojnega sodišča pridobili odredbo za hišno preiskavo, ki je bila danes opravljena na naslovu bivanja osumljencev. V hišni preiskavi so zasegli več predmetov, in sicer manjšo količino zaščitnih mask in razkužil, ter 40.000 evrov gotovine, za katere sumijo, da izhajajo iz kaznivega dejanja.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, nato pa bodo zoper osumljenca podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Pridržanje so jima medtem danes odpravili, so še dodali.

Policisti so prijavo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) zaradi suma storitve kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme prejeli sredi aprila. V UKC so dejanje obsodili.

Že pred tem je UKC na spletni strani objavil sporočilo, da so zaznali “odklone pri varovalni opremi” in se nemudoma povezali s Policijsko upravo Ljubljana in usklajeno spremljali dogajanje. Odrejena je bila izredna inventura zaščitne opreme.

“Vodstvo UKC Ljubljana od prvega dne odločno podpira vse preiskovalne aktivnosti in ob obžalovanju, da je bila epidemija izkoriščena za okoriščanje posameznikov, verjame, da tovrstne aktivnosti ne bodo bistveno zaznamovale požrtvovalnega dela kolektiva UKC Ljubljana v času epidemije covida-19,” so zapisali na spletni strani UKC, v kateri je trenutno hospitaliziranih 34 bolnikov s covidom-19.

Generalni direktor UKC Janez Poklukar je v današnji izjavi za novinarje dejal, da je zgodba, ki so ji skupaj prišli do dna, vredna obsodbe. Dodal je, da bo UKC “naredil vse, da zavaruje svoje zaposlene, svoj ugled in bolnike”.

Sam sicer ni želel komentirati, ali so med osumljenimi tudi zaposleni v bolnišnici. Prav tako bo po njegovih besedah od ugotovitev preiskave odvisno, kakšne bodo sankcije za morebitne vpletene.

Zadnje novice

Sorodne vsebine