12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Noro! Pred štirimi pobesnelimi nasilneži varoval svojega sina in premoženje, tožilstvo pa bi ga zaprlo za 18 let?!

Sodnemu senatu ptujskega sodišča je v tretjem poskusu le uspelo izpeljati sklepne besede na sodnem procesu zoper Janka Tomića, ki ga obtožnica bremeni uboja in treh poskusov uboja v Krčevini pri Ptuju. Medtem ko obramba zaradi silobrana pričakuje oprostilno sodbo, tožilka Klementina Prejac predlaga 18 let zapora. Odločitev bo znana v sredo. Med napadalci je bil tudi obsojeni nasilnež.

 

Slovenija še vedno velja za državo, kjer je varovanje lastnega življenja in premoženja s strelnim orožjem strogo sankcionirano. Če v ZDA lahko vsakdo v silobranu strelja na vlomilce ali napadalce, pa to ne velja za naš prostor, kjer še vedno velja odklonilen odnos do posesti orožja za samoobrambo. Kar 18 let zapora grozi Janku Tomiću, ki je maja 2018, na domu Tomićevih v Krčevini pri Ptuju, ko je četverica želela obračunati z obdolženčevim sinom Žanom Tomićem, z namenom zaščite sina streljal na napadalce in pri tem enega celo ubil.

Tožilka Klementina Prejac namreč meni, da v konkretnem primeru ni šlo za silobran, saj bi po njeno zadoščali že opozorilni streli v zrak.

Pogumna reakcija očeta
Obramba obdolženega, odvetnica Urška Graj Gselman, je prepričana v obdolženčevo nedolžnost in pričakuje oprostilno sodbo. Po mnenju zagovornice so bili napadalci plačani, da obračunajo z njegovim sinom in če ne bi bilo njegovega očeta, bi se zanj lahko končalo tragično. Kot trdi obramba, Tomić nikoli ni streljal z dvorišča, prav tako naj bi izvedenci psihiatrične stroke pričali o stresnem življenju obdolženega, ki je precej zaščitniški do sina.

Da se ima vsak pravico braniti in ima pravico braniti drugega, če je ogroženo njegovo življenje, zato je v nesrečnem primeru po njihovem zagotovo prišlo do silobrana. Odvetnik Damijan Donko je spomnil še na težave obdolženega z vidom, zaradi kateri ni mogel streljati usmerjeno in natančno. Po njegovem ni šlo za kaznivo dejanje, pač pa prej za pogumno reakcijo očeta. Glede na to, da je pravičnost nad pravom, je dodal, pričakuje oprostilno sodbo.

Tomić je povedal zgolj še to, da je šlo za samoobrambo, da ni imel nikogar namena ubiti in da mu je za dogodek žal. Za očitana kazniva dejanja pa se ne počuti krivega. Oškodovani Pfaifer je sodišču dejal, da še danes čuti posledice dogodka, predlagana zaporna kazen pa se mu glede na smrt Kreslina zdi veliko prenizka, poroča STA. Da bi na posledice moral misliti prej, verjetno ni pomislil, zato bi bilo nujno potrebno spremeniti zakonodajo, ki nepovabljene ljudi s slabimi nameni že pred vstopom na tuje zemljišče opozarja, da se nahajajo na tveganem območju, njihovo početje pa ima lahko resne posledice. Po trenutnem sistemu pa so napadalci postali oškodovanci, branitelj pa žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine