16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Noro! Na francosko obalo naplavilo že več kot tono kokaina, skoraj tolikšno količino te droge pa so zaplenili v Kopru

Francoske oblasti so zaprle več plaž na jugozahodu Francije, na katere morje že od sredine oktobra naplavlja zavoje kokaina. Naplavilo ga je že več kot tono, izvor skrivnostnih zavojev z mamilom pa za zdaj ostaja neznanka. Policija svari, da je kokain zaradi izjemne čistosti zelo nevaren, hkrati pa odganja iskalce “sreče”, ki upajo na najdbo.

 

Zavoje je doslej raztreslo vzdolž več sto kilometrov atlantske obale Francije – od najbolj zahodne konice Bretanje do mondenega letovišča Biarritz na jugu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v torek sporočil javni tožilec v Rennesu Philippe Astruc, zavoji vsebujejo po pet kilogramov kokaina. Jasno je tudi, da so vsi del istega tovora. “Še nekaj časa jih bomo odkrivali, saj vsaka plima prinese novo pošiljko,” je izjavil tožilec.

Vsak dan novih sto kilogramov

“Vsak dan vzdolž obale naplavi okoli 100 kilogramov,” je še povedal Astruc in dodal, da nekatere zavoje policija odkrije tudi na morju. Do torka so odkrili 1010 kilogramov kokaina, medtem ko so še v soboto poročali o 763 kilogramih.

Primer, ki ga vodijo iz Rennesa, preiskuje okoli 100 francoskih preiskovalcev,. Pomagajo jim tudi evropski kolegi in uslužbenci ameriške agencije za boj proti drogam. Ugotoviti skušajo predvsem, zakaj kokain skoraj dnevno naplavlja na obalo, je še povedal Astruc.

Od kod je kokain naplavilo na obalo, ni jasno, a za zdaj prevladuje mnenje, da so zavoje odvrgli z neke ladje zaradi tehničnih težav ali nevihte, so v nedeljo sporočili iz Astrucovega urada. Sam pa je v torek dodal, da preiskovalci že od sredine oktobra pregledujejo ladijske dnevnike in skušajo ugotoviti, od kod mamilo prihaja.

Gre za 83-odstotno čist kokain, kar pomeni, da je izjemno čist in zato tudi zelo nevaren. Astruc je ljudi pozval, naj se zavojev ne dotikajo in naj ob odkritju obvestijo policijo. Ta poziv sicer ni ustavil nekaterih iskalcev sreče, ki se skušajo dokopati do mamila, ki bi na črnem trgu dosegel milijonske vrednosti.

Prav zaradi tega je policija zaprla nekaj plaž in tja poslala patrulje, ki ustavljajo mimoidoče in jih preiskujejo. Pregledujejo pa tudi v bližini parkirana vozila. Dogajanje ob obali policija spremlja tudi s helikopterjem.

V ponedeljek je na primer policija na zaprti plaži v Lacanauju blizu Bordeauxa ujela 17-letnika s petkilogramskim zavojem kokain. Mladenič se je tja pripeljal iz tri ure vožnje oddaljenega Toulousea.

Časnik Sud-Ouest je konec tedna poročal, da so bili nekateri zavoji, ki so jih našli na obali jugozahodno od Bordeaxa označeni z oznako “Diamant” ali “Brillante”. Zavoje s takšnimi oznakami naj bi po poročanju časnika med orkanom Dorian septembra naplavilo tudi na obalo Floride.

V koprskem pristanišču oktobra največji zaseg heroina v zgodovini samostojne Slovenije

Furs in policija sta v pristanišču Koper oktobra zasegla 730 kilogramov heroina, kar je količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od osamosvojitve. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena podjetju iz Budimpešte. Po ocenah bi storilci lahko s prodajo na ulici zaslužili celo do 87 milijonov evrov.

Kot so pojasnili na Finančni upravi (Furs) in policiji po današnji novinarski konferenci na Madžarskem, so v pristanišču Koper oktobra na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije, ki je prispela v kontejnerju.

Uslužbenci Fursa so pošiljko rentgensko skenirali in posumili, da obstaja možnost nepravilnosti. Zato so najprej odredili dodaten nadzor dokumentov pošiljke. Izkazalo se je, da je pošiljka, ki naj bi pripotovala iz Združenih Arabskih Emiratov skozi Egipt v Slovenijo, v resnici prišla iz Irana in je namenjena na Madžarsko.

Zato so se odločili pošiljko še fizično pregledati. Najprej je službeni pes, izurjen za odkrivanje drog, nakazal na možno njihovo prisotnost. Hkrati pa so nekatere role folije odstopale po teži. V eni od njih so našli drogo, zato so zadevo predali Policijski upravi Koper.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s Fursom nato opravili detajlni ogled in ugotovili, da je v 42 od 437 kolutov skritih 1421 zavojev s heroinom, skupna teža zavoj pa je bila 729,9 kilograma.

Ugotovili so, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oz. Dubaja v pristanišče Koper. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.

Obrnili so se na madžarske varnostne organe in ugotovili, da ti zoper znane osumljence že vodijo kriminalistično preiskavo in da pričakujejo večjo količino drog. “Sprejeta je bila odločitev o izvedbi tako imenovane ‘nadzorovane pošiljke’ na relaciji Koper – Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen,” so pojasnili na Fursu.

Gre za tehniko prepuščanja nezakonitih ali sumljivih pošiljk skozi ozemlje ene ali več držav z vedenjem in pod nadzorom njihovih pristojnih organov z namenom preiskave kaznivega dejanja in identifikacije oseb, ki sodelujejo pri storitvi kaznivega dejanja, so pojasnili v sporočilu.

To pomeni, da so na podlagi ustreznih dovoljenj Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra drogo zasegli, nato pa v ladijski zabojnik vstavili 134 zavojev heroina in ga zapečatili.

Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so v naslednjih dneh organi pregona ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske in ga odpeljal tja. V Sloveniji so pošiljko ves čas spremljali slovenski, na madžarskem pa madžarski kriminalisti.

Analize zaseženega heroina v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo pa znaša približno 12 odstotkov. “To pomeni, da bi iz kilograma zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina. Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem trgu se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evri,” so pojasnili v sporočilu.

“Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču ocenjujemo, da bi storilci z grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi,” so navedli.

Ob tem so spomnili, da je v Sloveniji storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko kaznovan z zaporom do 10 let, če kaznivo dejanje stori v hudodelski združbi, pa z zaporom do 15 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine