0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ni zime za Eskime: tudi na Primorskem v času epidemije kradejo kot srake

Policisti  PP  Piran  so v zadnjem mesecu zaznali občutno povečanje števila kaznivih  dejanj  velikih  tatvin  z  vlomom  v  objekte na območju Lucije. Ugotovili so, da je storilec najpogosteje s pomočjo orodja na silo vlamljal vhodna vrata gostinskih obratov, gostiln, trgovin, cvetličarn in frizerskih salonov.  Vedno  je  to  počel  pozno  ponoči in na izredno majhnem območju naselja v Luciji.

Glede  na  zbrana  obvestila in ugotovitve so policisti ugotovili, da se je storilec  na  vlomilske  pohode  odpravljal  peš in najverjetneje stanuje v neposredni  bližini.  Pri izvrševanju kaznivih dejanj je bil večkrat posnet tudi z videonadzornimi kamerami.

Policisti PP Piran so v sodelovanju s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije  PU  Koper  pretekli  teden  poostrili  nadzor  v nočnem času in v četrtek,  9.4.2020,  ob  1.40  uri,  v  strnjenem naselju na Šolski ulici v Luciji izsledili 30-letnega domačina. Ta je glede na opis ustrezal storilc obravnavanih  kaznivih  dejanj  in  še ni bil predhodno obravnavan s strani policije.

V  postopku  je  bilo  ugotovljeno,  da  ima v rokavu izvijač, s katerim je izvrševal  kazniva  dejanja,  pri  sebi  je  imel  tudi rokavice in mobilni telefon,  ki  ga  je  uporabljal  kot svetilko. Ker so bili glede na zbrana obvestila  in  ugotovitve  na kraju podani utemeljeni razlogi za sum, da je izvršil  več kaznivih dejanj, so mu policisti odredili pridržanje do 48 ur. V  nadaljevanju sta  bilo o njegovem pridržanju obveščena  Okrožno  državno tožilstvo v Kopru  ter Okrožno  sodišče v Kopru, ki je izdalo odredbo o hišni preiskavi. Policisti
so  na  domu  osumljenega dejansko zasegli nekaj ukradenih predmetov in jih tudi že vrnili lastnikom.

Glede  na  trenutne  ugotovitve  policisti  30-letnega Lucijčana utemeljeno sumijo  storitve  najmanj  petih  kaznivih  dejanj velike tatvine,  pri čemer nadaljujejo zbiranje obvestil in dokazov tudi za številna  druga kazniva dejanja. Zoper navedenega bo podana kazenska ovadba na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Danes, 15. aprila ob 9.03 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o vlomu v garažo v Novi Gorici (Delpinova ulica). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec v omenjeni objekt vlomil v obdobju zadnjega meseca dni. Kaj je storilec ukradel oškodovanci še ugotavljajo, o primeru so policisti seznanili tudi pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Okoliščine vloma policisti PP Nova Gorica še ugotavljajo in bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Včeraj, 14. aprila zgodaj zjutraj, smo bili obveščeni o tatvini pokrova akumulatorja tovornega vozila na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi. Po sedaj zbranih podatkih je neznanec v času od 10. aprila do včerajšnjega dne, 14. aprila zjutraj, pristopil do parkiranega tovornega vozila in nato odtujil plastični pokrov, s katerim je akumulator zaščiten.
Po dejanju je storilec kraj zapustil in z odtujenim predmetom odšel neznano kam. S tem nezakonitim početjem je nepridiprav oškodovancu povzročil za 100 evrov materialne škode. Oškodovanec je odstopil od predloga za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo novogoriški policisti o zadevi s pisnim poročilom obvestili Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Kradejo tudi drugod po Sloveniji. Neznani storilec je med 11. in 14. 4. 2020, vlomil v delavnico podjetja na Preradovičevi ulici v Mariboru. To je storil tako, da je z zunanje strani
demontiral kovinsko steno, nato polomil lesene obloge in skozi nastalo odprtino splezal v notranjost. Od tam je odtujil več kosov ročnega in električnega orodja. Materialna škoda znaša okoli 3.500 evrov.

Vlome so zabeležili tudi ljubljanski policisti. V  Mostah je bilo vlomljeno v prodajni kontejner, od koder je bilo odtujeno motorno olje in hrana za živali. Škoda znaša okoli 300 evrov. Na  območju  Viča  je bilo vlomljeno v prodajni kontejner, od koder je bila odtujena hladilna tekočina za vozila. Škoda znaša okoli 200 evrov. V  Kočevju  je bilo vlomljeno v skladiščni prostor, od koder ej bil odtujen gradbeni material. Škoda znaša okoli 200 evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine