8.2 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Neverjetno: lovil je zaščitene ptice pevke

Policijska postaja Koper je januarja 2019 prejela prijavo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije o sumu nezakonitega lova zavarovanih vrst ptic pevk. Na podlagi prijave in zbranih obvestil so policisti ugotovili, da obstaja sum, da 62-letnik v eni od koprskih vasi nezakonito lovi zaščitene vrste ptic. Isto osebo so policisti zaradi enake zadeve obravnavali že 2013, ko (v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami) niso potrdili utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, o čemer so tudi obvestili Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

 

Policisti so 22. 2. 2019 prijavo društva ponovno preverili na naslovu, kjer 62-letnik prebiva, in ugotovili, da ima doma dejansko več ptic. V sodelovanju s predstavnico Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je bilo ugotovljeno, da ima v ujetništvu več zaščitenih vrst ptic, skupno 20, od tega:

   –   11 ptic vrste Čižek,

   –   3 ptice vrste Lišček,

   –   2 ptici vrste Plotni strnad,

   –   3 ptici vrste Vrabec in

   –   1 ptico vrste Zelenec.

Vse navedene ptice so zaščitene na podlagi Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah in jih je prepovedano zavestno odvzeti iz narave, loviti ali ujeti, zadrževati v ujetništvu, prodajati, zamenjevati, ponujati v prodajo ali zamenjavo, razen izjemoma, na podlagi dovoljenja pristojnega organa.

Policisti so 62-letniku zaščitene vrste ptic zasegli, na kraju pa jih je pregledal veterinar Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območnega urada Koper, ki je ocenil, da so vse ptice sposobne samostojno živeti v naravi, razen ene ptice, vrste Čižek, ki ni mogla odleteti zaradi poškodb. To je prevzela predstavnica Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ostale ptice pa so bile izpuščene v naravo.

Policisti Policijske postaje Koper so tako ugotovili, da zoper 62-letnika obstajajo utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami (po I. odstavku, 344. Člena KZ-1), za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let, s preiskavo pa še nadaljujejo in bodo ob zaključku o tem obvestili Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Zadnje novice

Ste videli nesrečo?

Sorodne vsebine