10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Nevarne gore ali neprevidni gorniki? – Včeraj so gorski reševalci izvedli kar šest helikopterskih reševanj!

Piše: C. R.

Dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske je v soboto posredovala v šestih reševanjih.

Najprej so nekaj čez 9. uro poleteli v pomoč pohodnici, ki jo je obšla slabost na poti iz doline Lepene proti Krnskemu jezeru. S helikopterjem so jo prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Okoli 14. ure so bili obveščeni o dveh 37-letnih alpinistih, državljanih Hrvaške, ki sta se zaplezala v severozahodnem razu Cmira. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Alpinista sta bila ustrezno opremljena in s helikopterjem prepeljana v dolino.  

Takoj po zaključeni prejšnji akciji so poleteli v pomoč gorskim reševalcem GRS Bohinj, ki so nudili pomoč 62-letni planinki, ki ji je med hojo s planine pri Jezeru proti planini Blato, zdrsnilo in se je telesno poškodovala. S helikopterjem je bila prepeljana v zdravstveno ustanovo.  

Okoli 17. ure so poleteli v pomoč materi in sinu, ki poti z vrha Triglava proti Doliču, nista upala več nadaljevati in sta zaprosila za pomoč. Prepeljali so ju v dolino.  
 
Peto reševanje so opravili nad smerjo Peto Žrelo na Storžiču, kjer sta se v megli zaplezala 25-letni planinec in 23-letna planinka, oba državljana Nizozemske. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Tržič. Bila sta neprimerno opremljena, brez čelad, brez varovalnih pasov, v neprimerni obutvi (23-letna planinka je imela obute t.i. bulerje)?. Bila sta brez planinskega in alpinističnega znanja. Oba so s helikopterjem prepeljali v dolino.

Zadnje reševanje pa so opravili okoli 20.30 na vrhu Skalaške smeri v Severni Triglavski steni, kjer so obtičali trije alpinisti. 33- in 31-letna, oba državljana Slovaške in 46-letni državljan Kanade, so v steno vstopili zelo pozno. Ker so plezali zelo počasi jih je ujela tema, opreme za bivakiranje pa niso imeli, so zaprosili za pomoč. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Vsi trije so bili s helikopterjem prepeljani v dolino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine