4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Nesreče v gorah se nadaljujejo – več poškodovanih planincev

Piše: C.R.

V četrtek, 12. avgusta 2021, so se zgodile naslednje nesreče:

Nesreče v gorah

Ob 15.24 se je pod vrhom Prisanka, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poškodovanca dvignili v helikopter in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.31 so na poti iz Savice proti Domu na Komni, občina Bohinj, planinci naleteli na osebo s poškodovano glavo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem SV poškodovano osebo dvignili v helikopter in jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 9.55 je na poti na Malo planino, pod Gojško planino, občina Kamnik, v gozdu pohodnico obšla slabost. Gorski reševalci GRS Kamnik in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so obolelo pospremili do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v Zdravstveni dom.

Ob 12.23 se je na območju Razor planine, občina Tolmin poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga prepeljali do Zdravstvenega doma v Tolminu in ga predali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 21.24 je planinka sporočila, da pogreša moža in dve hčeri, kateri so pozno popoldne odšli v hribe na Malo Mojstrovko. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovane planince našli tik pod vrhom Male Mojstrovke, kjer so obtičali zaradi teme. Pomagali so jim sestopiti do prelaza Vršič, kjer so imeli parkiran avtomobil.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Ob 16.04 je na območju Svinjaka v občini Bovec na težko dostopnem kraju zasilno pristal padalec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovanega padalca je na letališče v Bovcu prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

Delovne in rudniške nesreče

Ob 17.19 se je na Zdraviliškem trgu, občina Rogaška Slatina, v kuhinji hotela poškodovati delavka. Reševalci Reševalne postaje (RP) Šmarje pri Jelšah so poškodovano oskrbeli. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 8.05 je v Spodnji Besnici, občina Kranj, iz gradbenega odra padla oseba. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Ob 20.42 je v naselju Cesta, občina Krško, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in pri tem poškodoval vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili iztek motornih tekočin v bližnji kanal in posipali cestišče z vpojnimi sredstvi. Dežurni cestnega podjetja so počistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 13.39 sta v Vogljah, občina Šenčur, trčila tovorno vozilo in kolesar. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 8.13 sta na AC Celje – Ljubljana pred izvozom Blagovica, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so na vozilih odklopili akumulatorja ter po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Ob 10.24 je na avtocesti (AC) Ljubljana – Postojna v bližini naselja Brezovica prišlo do naleta treh osebnih vozil. Poleg reševalcev, policije in cestnega podjetja so posredovali tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vrhnika, ki so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje na vozilih in počistili cestišče. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Ob 10.35 je v bližini Loga pod Mangartom, občina Bovec, voznik kombiniranega vozila zapeljal s ceste. Gasilci PGD Bovec so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cestišče.

Ob 16.40 je v bližini Trnovega ob Soči, občina Kobarid, padla kolesarka in se poškodovala. Pomoč so ji nudili gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP Tolmin.

Ob 8.39 je na Avtocesti med razcepom Gabrk in izvozom Senožeče, občina Divača, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, na boku pristal v obcestnem jarku in se poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, izvlekli vozilo na cestišče ter nudili pomoč reševalcem, policistom in vlečni službi. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine