11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Ne poskušajte prečkati meje s ponarejenimi izidi PCR testa – posledice so za vas lahko pogubne!

Piše: C. R.

V zadnjem času policijske uprave redno poročajo o poskusih prečkanja državne meje s pomočjo ponarejenih potrdil o opravljenem PCR testu.

Po eni strani je takšen porast tovrstnih dejanj razumljiv, saj so PCR testi, ki so pogoj za prestop meje, samoplačniški in povrh vsega niso tako poceni, saj morate zanje plačati tudi sto evrov. Na osebo, se razume.

Kljub temu pa naj vas spomnimo, da takšna dejanja niso zgolj prekršek, ampak kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, zanj pa kazenski zakonik (ponarejanje listin) predvideva zaporno kazen do dveh let. Ponaredke, ki si jih privoščijo največkrat lahkomiselni državljani, je dokaj lahko odkriti. In prav lahko se zgodi, da če boste skušali s ponaredkom prečkati mejo, bodo že ob samem poskusu na vaših rokah zaškrtale lisice. V drugih državah takšne poskuse kaznujejo še precej ostreje kot pri nas.

Zato, če razmišljate o čem takšnem, kot je ponarejeno potrdilo o PCR testu, raje trikrat premislite, ali se vam res splača tvegati svoj ugled in svobodo. Takšno kaznivo dejanje ima lahko za vas hude posledice za vse življenje. Posebej zavrženo pa je, če v to vpletate družinske člane, kot je včeraj to poskušala 43-letnica na mejnem prehodu Dragonja, ko je v to vpletla celo svoja otroka. Kako bodo na to reagirale pristojne socialne službe, lahko samo ugibamo.

Pamet v roke, in če niste pripravljeni žrtvovati določene vsote za PCR test, raje ostanite doma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine