9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Našli dolgoprsteža, ki je kradel kolesa visokega cenovnega razreda

Radovljiški  policisti  so  zaradi  kaznivih  dejanj  tatvin  koles višjega cenovnega  razreda  in  neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami   ter   nedovoljenimi   snovmi   v   športu  kazensko  ovadili  dva Ljubljančana.  Gre  za  zaključeno  kriminalistično preiskavo tatvin sedmih koles na območju gorenjske, primorske in goriške regije iz sredine lanskega leta v vrednosti okoli 22.000 eurov. Šest koles je bilo odtujenih v kampih, eden pa pred gostinskim obratom.

V  enem  primeru  je  osumljenec okoli 2.600 eurov vredno električno kolo s poškodovanjem  ključavnice  odtujil  z  nosilca za kolesa na vozilu. Drugo, okoli  2.000  eurov  vredno  kolo,  je  odtujil  iz  zaklenjene prikolice s ponjavo.  Tretje,  okoli  4.500  eurov  vredno  kolo,  pa  je  odtujil pred gostinskim  obratom.  Tudi  to  kolo  je bilo priklenjeno s ključavnico. Še štiri  druga  kolesa,  v približni vrednosti okoli 13.000 eurov, pa je isti Ljubljančan   odtujil   skupaj   z  drugim,  prav  tako  kazensko  ovadenim osumljencem. Vsa štiri kolesa so bila odtujena v kampih.

Odtujena  kolesa  so  bila takoj preprodana naprej. Dve kolesi so policisti zasegli »novim lastnikom«, ki jih je prvi osumljenec s kupoprodajno pogodbo prodal  naprej.  V  obeh  primerih se je kupcem izgovoril, da je originalna dokazila  o  kolesih  izgubil  in  da  za resničnost podatkov jamči s pisno pogodbo.  Kolesi sta se prodajali bistveno pod ceno. V enem primeru je kolo v vrednosti 4.500 eurov prodal za ceno 900 eurov, v drugem primeru pa je za 450 eurov prodal okoli 2.500 eurov vredno kolo.

V  preiskavi  so  kriminalisti  pri  prvem osumljencu zasegli še več kot en kilogram   prepovedane  droge  konoplja,  pri  drugem  pa  manjšo  količino anaboličnih steroidov.

Priporočljivo  je,  da  se dražjih koles, sploh pa ne električnih koles, na javnih krajih ne pušča brez nadzora in ustreznega varovanja. Nobeno kolo pa naj  ne  bo  na  javnem  kraju  puščeno  daljši  čas,  nezavarovano  ali na neobljudenem  mestu.  Kolesa  je  treba  ustrezno pospraviti tudi doma in v kampih,  na javnih krajih pa zaklepati s kvalitetnimi ključavnicami, čeprav tudi močna ključavnica ni vedno “recept” da bo kolo ostalo na svojem mestu.

Pri  kupovanju  koles  od  neznancev  naj kupci zahtevajo potrdilo o izvoru kolesa  ali  račun  in  sklenejo  pogodbo,  na katerem naj bodo vsi podatki prodajalca.  Kupec  naj se pri nakupu vsaj na tak način zavaruje za primer, če bi se kasneje ugotovilo, da je bilo kolo ukradeno.

Zelo  nizka  cena  kolesa  naj bo alarm za kupca, da morda ni vse tako, kot mora  biti, čeprav se cene koles na črnem trgu vedno ne spreminjajo toliko, da  bi kupec lahko posumil, da gre za ukradeno kolo, sploh če je že menjalo vsaj enega lastnika.

Lastniki  naj  si zapišejo podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi  tip  sestavnih  delov  –  pedal,  ogrodja,  prestav, zavor, morebitne posebnosti,  individualne  znake  in  poškodbe,  dodatno  opremo, ….) in ga fotografirajo;  če  kolo  na  okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati.  Pri  opisu  si lahko pomagajo z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine